0182-618455

Duurzaam

Inspiratie opdoen? Bekijk dan hier onze fotogalerij.

Duurzaam en alles wat groen is lijkt tegenwoordig duurzaam. Vaak blijkt echter dat achter een “groen “ product een product schuil gaat, wat met een groen sausje is bewerkt voor commerciele doeleinden.

Zo heb je groene verzekeringen, groene hypotheken, groene auto’s etc.

Graag wil ik zo veel mogelijk duurzame groene producten in mijn tuinen gebruiken en aan u voorstellen. Daartoe ben ik reeds sinds lange tijd één van de duurzaamste hoveniersbedrijven van Nederland, ben ik aangesloten bij het Duurzaamheidsplatform Waddinxveen, gebruik ik het boek “De Levende Tuin” van de branche-organisatie VHG, als leidraad in mijn tuinontwerpen en ben ik aangesloten bij NL-Greenlabel.

NL-Greenlabel heeft tot doel het labelen van allerhanden tuinartikelen, zodat je kan zien welk “energielabel” het product heeft. De producten worden door DLV RoyalHaskoning uitvoerig beoordeeld en er wordt nagegaan hoe het product wordt gemaakt, onder welke omstandigheden en welke transport bewegingen er nodig zijn om het product in uw tuin te krijgen. Dan wordt er gekeken wat de levensduur is van het product en wat er gebeurt als het product aan het einde van zijn cyclus is. Er zijn inmiddels al vele producten gelabeld. NL-Greenlabel is een initiatief van Nico Wissing (tuinarchitect welke wereldwijd tuinen ontwerpt) en Lodewijk Hoestra (RTL tuinman) U vindt deze en nog vele andere duurzame producten in mijn webshop welke is te vinden op www.deduurzametuin.nl

Een duurzame tuin hoeft niet duur te zijn. Vaak hoor ik dat mensen denken dat een duurzame tuin waarschijnlijk wel duur zou zijn. Maar dat hoeft helemaal niet:
duurzaam_04

 1. Een goede groene tuin zorgt voor meer levensvreugde, zodat er minder mensen  (lang)ziek zijn.
 2. Een groene tuin, zuivert de lucht, waardoor je beter kan ademenen;
 3. Een groene tuin zorgt voor een lagere temeperatuur, zodat er geen overmatige koeling nodig is;
 4. Een dak en geveltuin (verticale tuin), zorgt temperatuur reductie, dit scheelt in kosten voor koeling en ’s winters in stookkosten;
 5. Een groene tuin bij een ziekenhuis zorgt voor sneller herstel van de patient;
 6. Wateropvang door een daktuin, geveltuin en rainwinner zorgt voor vertraagd afvoer van regenwater en zelfs opvang, waardoor riolen niet overbelast raken;
 7. Het gebruik van Olivijn, zorgt ervoor dat beplanting goed en beter worteld, algaanslag op tegels wordt voorkomen en het bindt CO2
 8. Een goede tuin zorgt voor veel vogels en dieren in uw tuin, meer belevingswaarde en een rijker biotoop
 9. Hergebruik van materialen zorgt voor het terplekke recyclen van producten;
 10. Slim inkopen en plannen, zorgt door veel minder transport bewingen, waardoor het mileu ontlast wordt.
 11. Door gebruik te maken van Effectieve Micro-organismen is het gebruik van duur kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig en kunnen we gezonder leven.
 12. Door gebruik te maken van gebakken klinkers uit Nederland of keramiek tegels worden natuurgebieden en bergen tegen afbraak gespaard. Wordt kinderarbeid en vrouwen arbeid in china, vietnam en azie voorkomen en hoeven we niet te slepen met natuursteen van over de hele wereld naar uw tuin.
 13. Etc.

Dit is nog maar een kleine opsomming, waaruit blijkt dat een duurzame tuin een absolute must is voor elke tuin, om gezond te kunnen blijven leven op deze mooie wereld.