Eerste hulp bij buxusmot

02 / jun / 2019

De buxusmot houdt sinds een paar jaar flink huis in Nederland. Veel tuineigenaren zien hun buxus veranderen van mooie groene heesters in dorre, gele struiken. En dat hebben de buxusrupsen op hun geweten. Natuurlijk kunt u de rupsen bestrijden met gif, maar ondertussen hebben we ook allemaal de beelden gezien van dode koolmeesjongen in nestkastjes. Vergiftigd door het gif dat de buxusrups eerst om het leven heeft gebracht. Gif is dus niet de oplossing. Wat dan wel?

Het leven van de buxusmot
Om de buxusmot en zijn rupsen te bestrijden moet u eerst meer weten over de buxusmot zelf. De buxusmot is een mooi wit met bruin motje dat ongeveer 8 dagen leeft. In die dagen leggen de vrouwtjes zo’n 500 eitjes. De jonge rupsjes zijn goed herkenbaar aan hun felgroene kleur met zwarte kop. Na een maand verpoppen de rupsen zich en na 14 dagen komt er weer een nieuwe generatie buxusmotten ter wereld. U vindt het spinsel nog terug in de aangetaste planten.
De rupsen overwinteren in buxusstruiken. In het voorjaar komen ze uit hun gesponnen schuilplaats om zich vol te eten. De jonge rupsen eten het bladmoes van de buxus, maar lusten ook bladmoes van de bladeren van de zwarte moerbei.

De buxus is een sterke heester en herstelt zichzelf. Na zo’n week of 8 kan een struik weer uitlopen. Maar omdat de buxusmot zich steeds blijft voortplanten is dit herstel maar van korte duur. Nieuwe rupsen zullen de nieuw uitgelopen buxus vinden en er weer van eten. Uiteindelijk zal de buxus door uitputting zijn strijd opgeven.

Wat kunt u doen om de rupsen en de motten te bestrijden?
U kunt feromoonvallen ophangen. De lokstof die hierin zit, lokt voornamelijk mannelijke motten. Maar de vallen dienen voornamelijk als monitoring en zijn niet afdoende voor bestrijding.
Ondertussen beginnen natuurlijke vijanden de rups te kennen, vogels zetten ze steeds vaker op het menu. Dat maakt het extra belangrijk om de rupsen niet te bestrijden met vergif. Vogels kunnen in de losse buxusheesters hun buik vol eten. De rupsen in strak geschoren buxushagen en -bollen zijn voor de vogels minder goed te bereiken. Probeer dus uw buxushagen en -bollen zo te snoeien dat er een natuurlijke vorm ontstaat waarin vogels hun werk kunnen doen.
Verder is het handmatig verwijderen van de rupsen nog een optie, maar wel een tijdrovende!
Probeer de buxusmotrupsen liever niet te bestrijden met zogenaamde biologische middelen: er is niet voldoende bewezen dat andere dieren hier geen schade van ondervinden.
Voorlopig is het verwijderen van aangetaste buxus nog de beste optie. Vervang de wintergroene buxus door, bijvoorbeeld, Ilex crenata of Lonicera. Of door een vogelvriendelijke heester of bloeiende vaste planten. Dat is beter voor de biodiversiteit en het ziet er een stuk vrolijker uit dan een wintergroene buxus.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl