Herfst

24 / nov / 2018

De bladeren vallen van de bomen. De herfst is begonnen. Iedereen maakt zich klaar voor de winter. We kopen allemaal een winterjas en handschoenen, de kachel wordt opgestookt tegen de kou. Zoogdieren krijgen een dikkere vacht. Vogels krijgen extra veren, maar hoe werkt dit bij insecten? Wat doen zij om de kou te trotseren?

Sommige insecten leggen hun eitjes in het water, de uitgekomen larven blijven in water. En als het lente wordt komen de larven uit het water, ze gaan als volwassen insect verder door het leven. Sommige soorten insecten blijven zelfs meerdere jaren in het water, zoals libellen.
Andere insecten overwinteren in volwassen vorm zoals de dagpauwoog. Je kunt deze vlinder tegenkomen in jouw schuur of op een beschut plekje tussen houtblokken. Laat ’m maar lekker zitten dat is het beste voor de vlinder.

Mieren en honigbijen hebben een huis dat zij ieder op hun eigen manier warm houden. De mieren zitten onder grond en dat is al een goede isolatie. Met wat bladeren erover komen zij de winter wel door. Honigbijen gebruiken hars van bomen om de kieren van hun bijenkast dicht te maken. Deze hars wordt ook wel ‘bijenpur’ genoemd.

Dan heb je ook nog insecten die zich voor de winter verpoppen en als pop de winter trotseren. Soms blijven ze als vermomd als een verdord blaadje aan een struik of plant hangen. Of ze laten zich gewoon naar beneden vallen en overwinteren in het bladstrooisel.

Iedere insect heeft dus zijn eigen manier van de winter Er zijn zoveel verschillende soorten insecten en zoveel verschillende manieren om te overleven. En om al deze insecten te laten overleven is het superbelangrijk dat u het volgende doet:

  • Ruim zo min mogelijk op in de tuin
  • Laat wat bloemen staan.
  • Laat het bladafval liggen, dit verteert vanzelf.

De insecten zullen u dankbaar zijn. Laat nu de sneeuw maar vallen!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl