Bezoek ook onze webshop op www.deduurzametuin.nl

Beplanting

Bij een duurzame, levende tuin hoort een uitgekiend beplantingsplan. De beplanting moet vogel en insect vriendelijk zijn. Met andere woorden de beplanting moet voldoende voedsel kunnen leveren aan vogels, vlinders, bijen en andere dieren die in uw tuin komen. Zonder deze voedselleveranciers zullen de dieren en insecten uw tuin niet opzoeken. Daarnaast helpen water en stapelmuurtjes (schuilplaatsen) natuurlijk ook om leven in uw tuin te krijgen. Vogels zijn gek op bessen, dus als het enigszins mogelijk is planten we graag heesters aan die bessen en noten dragen. Denkt u hierbij aan Berberis, Cornus soorten, Liguster en Veldesdoorn (bijvoorbeeld als hagen), vlier, hazelaar en Viburnum. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, afhankelijk van de standplaats en de bodemsoort kiezen wij de meest geschikte soorten uit voor in uw tuin.

Naast heesters zijn vaste planten van groot belang in een duurzame en levende tuin. Vaste planten zijn vaak rijk bloeiende planten die in de winter (deels) afsterven en in het voorjaar vanzelf weer opkomen. Veel insecten komen in de lente, de zomer en in de herfst op deze vaste planten af. Voorbeelden van vlinder en bij lokkende vaste planten zijn herfstaster soorten, kogeldistel, leverkruid, vetkruidsoorten en zonnehoed. En ook hier geldt, er zijn heel veel verschillende soorten insectenlokkende vaste planten. Voor iedere grondsoort, standplaats en insectensoort is er wel een geschikte vaste plant te vinden. Ook zijn er veel heesters waar vlinders en bijen gek op zijn.

Wilt u ook een levende tuin in de winter? Geef de tuin dan geen winterbeurt. Laat alle vaste planten staan, knip ze pas af in het voorjaar. Op deze manier biedt u de vogels de kans de laatste zaden te vinden, u biedt schuilplaatsen voor bijvoorbeeld het lieveheersbeestje en u beschermt met deze mulchlaag (laag met dode vaste planten en bladeren in de border) de bodem tegen bevriezing.

Het liefst gebruikt Willemstein Hoveniers beplanting die biologisch is gekweekt. Helaas is dat niet altijd mogelijk, er is nog te weinig aanbod in te vinden. Hopelijk gaat dit in de toekomst verbeteren. Wel gebruiken we uitsluitend biologische bollen en zaaigoed. Ook zetten we zoveel mogelijk inheemse beplanting in een tuin. U zult begrijpen dat een palm niet in een duurzame levende tuin past.

Wilt u meer weten over passende beplanting voor in uw levende tuin? Of advies over het onderhoud van beplanting? Neemt u dan gerust contact op met Willemstein Hoveniers.