Tuinhout

Willemstein Hoveniers werkt met uitsluitend Nederlands en Europees tuinhout. Deze houtsoorten passen in onze duurzame tuininrichting. Zo schaden wij geen tropische bossen en het hout hoeft geen reis om de wereld te maken naar uw tuin. Ook geïmpregneerd tuinhout past niet in onze visie, wij werken uitsluitend met hout dat niet met gif behandeld is.

Lariks en Douglas.

Lariks en Douglas hout worden vaak in een adem genoemd. Toch zijn het twee verschillende houtsoorten. Beide soorten komen uit Nederland, hebben duurzaamheidsklasse 3 en zijn de meest gebruikte en duurzaamste naaldhout soorten van Europa. Zowel Lariks als Douglas kunnen gebruikt worden voor schuttingen, gevelbekleding en vlonderplanken. De verse planken zijn wat rood van kleur, deze kleur zal in de loop van de tijd vergrijzen.

Bij lariks hout zijn de groeiringen duidelijk waarneembaar. Dit leidt tot een uitgesproken vlamtekening op het hout. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks minder gevoelig voor aantasting door blauwschimmel. Lariks hout, maar ook andere houtsoorten, hebben de neiging te krimpen en uit te zetten door wisselende weersomstandigheden. U moet er dus rekening mee te houden dat het tuinhout ook na montage moet kunnen werken. Krom- en scheeftrekken en scheurvorming is ook bij larikshout mogelijk, maar bij geschroefde toepassingen is die kans kleiner. Willemstein Hoveniers gebruikt lariks hout voornamelijk bij tuinhuizen en overkappingen.

Kastanje hout.

Kastanje hout heeft een hoog looizuur gehalte en hierdoor kan het onbehandeld gebruikt worden als schoeiing, boompaal en pergola. Tijdens de productie, het gebruik en in de afvalfase wordt het milieu niet belast. Kastanje hout heeft een duurzaamheidsklasse nummer 2 en is een zogenaamd Europees hardhout soort. Het tuinhout hoeft niet behandeld te worden voordat het in contact komt met grond of water. Het kastanje hout dat wij gebruiken wordt in een omlooptijd van ca. 20 jaar gekapt, waarna op de stobben nieuwe uitlopers uitgroeien tot weer bruikbaar duurzaam kastanje hout. Door verantwoord bosbeheer blijft de biotoop behouden en door de onuitputtelijke bron is er sprake van een echte kringloop. Willemstein Hoveniers gebruikt kastanje houten palen als boompalen of als palen bij vlechtwerk.

Eikenhout.

Eikenhout uit Europa, een mooi alternatief voor tropisch hardhout. Dit tuinhout behoort tot duurzaamheidsklasse 2. Het kan onbehandeld gebruikt worden bij overkappingen, bruggen en pergola’s. Na verloop van tijd zal het tuinhout vergrijzen en er kunnen ondiepe scheuren in ontstaan, deze hebben geen enkel invloed op de stevigheid van het hout. Door dat het een hoog looizuurgehalte heeft wordt er met speciale bevestigingsmaterialen gewerkt.
Willemstein Hoveniers weet precies hoe ze deze mooie houtsoort moet verwerken in bijvoorbeeld een afdak, brug of schutting.

Robinia.

Robinia is een Europese hardhoutsoort met wat grillige vormen. Een goed voorbeeld ervan ziet u terug in onze overkapping. De Robinia palen zijn licht van kleur, splintervrij en zeer hard. Vanwege deze eigenschappen wordt Robinia hout vaak gebruikt in kinderspeeltuinen. In onze Duurzame Informatie Tuin ligt zelfs een stukje bestrating van Robinia hout!

Bamboe.

Bamboe is een goed alternatief voor hardhout. Het groeit veel sneller en is sneller kaprijp. Tijdens de productie van de massieve bamboeplanken worden geen chemische stoffen gebruikt. Door grote hitte te gebruiken en de bamboe in vorm te persen ontstaat een harde tuinhoutsoort die te gebruiken is als vlonder, schutting en gevelbekleding. Het bamboe is onderhoudsvrij, maar zal net als hout in de loop van de tijd vergrijzen.

Thermisch Essen en Thermisch grenen.

Thermisch Essen en Thermisch grenen. Om Essen en Grenen hout te verduurzamen maakt men gebruik van warmte. Het hout wordt 3 dagen gedroogd tot dat er nog maat 9% vocht in het hout zit. Daarna wordt het hout 6 uur op hoge temperatuur verhit zodat celwanden worden gemodificeerd. Daarna wordt het hout gekoeld en langzaam weer op omgevingstemperatuur gebracht zodat het niet gaat scheuren. Op deze manier bereikt dit hout een duurzaamheidsklasse 1. De voordelen van thermisch gemodificeerd hout zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn om het hout te verduurzamen. Het tuinhout zal niet meer krimpen of uitzetten en het kan alle weersomstandigheden aan. Het grenen hout is minder hard dan het Essen hout en is herkenbaar aan de karakteristieke kwasten in het hout.

In onze Duurzame Informatie Tuin kunt u de verschillende soorten tuinhout bekijken. Dan ziet u hoe het hout door de tijd heen verandert en kunnen wij u meer informatie geven over de toepassingen van deze houtsoorten.