Onderhoud

Helaas denken veel mensen nog dat een winterbeurt het best is voor de tuin. Dat is een achterhaald idee. Door vlak voor de winter al het blad te verwijderen en alle vaste planten af te knippen haalt u waardevolle voedingsstoffen uit uw tuin. Insecten, vogels en kleine tuindieren kunnen geen voedsel en schuilplaatsen meer vinden.

Eind februari en maart zijn de maanden waarin u de vaste planten kunt afknippen. Knip de dode stelen in kleine stukjes en laat deze resten liggen in de border. De bodemdieren maken hier dankbaar gebruik van. Vogels zoeken tussen de resten naar insecten en zaaddozen kunnen nog leeggegeten worden. Grassen kunnen afgeknipt worden, heesters die uitgebloeid zijn kunt u snoeien. Haal takken weg die storend zijn en die elkaar beschadigen. Maar niet meer dan 1/3 van de struik weg halen. Haal wel het blad van het gazon, veeg dit in de border. Wied alle onkruiden weg zodat zij niet meteen kunnen beginnen met uitzaaien.

Haagonderhoud door Ad Veraart, vakbekwaam hovenier bij Willemstein Hoveniers

Haagonderhoud door Ad Veraart, vakbekwaam hovenier bij Willemstein Hoveniers

De basis voor een mooie tuin is een goede bodem. Door het bodemleven te voeden met plantresten en gebruik te maken van EM (Effectieve Micro Organismen) krijgt u een gezonde bodem. De beplanting kan voeding beter uit de bodem opnemen en wordt hierdoor sterker. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt in een levende tuin. EM is verkrijgbaar bij DeDuurzameTuin.nl, de webshop voor duurzame tuinproducten. Wilt u tuingrond aanvullen? Meng deze dan eerst met Bokashi. Dit zijn gefermenteerde plantenresten die makkelijk afbreekbaar zijn door het bodemleven. Het bodemleven zorgt op zijn beurt weer voor gratis mest!

Willemstein Hoveniers heeft ondertussen veel ervaring opgedaan met wilde bloemen mengsels. In plaats van een strak gemaaid gazon kunt u ook kiezen voor een weide mengsel. Dit brengt meer leven in de tuin. Maaien hoeft maar 3x per jaar.

Iedere tuin, ook een levende en duurzame tuin heeft op zijn tijd onderhoud nodig. Denk aan het vakkundig snoeien van bomen, heesters en vaste planten. Tijdens het groeiseizoen moet het gras regelmatig gemaaid worden. Een vijver of wadi? Ook deze hebben onderhoud nodig. Vergeet ook niet het onderhoud aan een dak- of geveltuin.

Goed overleg is een must.

Goed overleg is een must.

Heeft u hulp nodig of wilt u liever al het onderhoud uit handen geven? In overleg met u stellen wij een op maat gemaakt onderhoudsschema op. U kunt ook kiezen voor een aantal onderhoudsbeurten per jaar. Bijvoorbeeld 3x per jaar zodat  op het goede moment de juiste werkzaamheden uitgevoerd worden. Een andere mogelijkheid is om samen met één van onze deskundige hoveniers het tuinonderhoud aan te pakken.

U kunt contact met ons opnemen via info@willemsteinhoveniers.nl. Natuurlijk kunt u ook langskomen aan het Noordeinde 99 te Waddinxveen (tussen Gouda en Alphen aan den Rijn). Belt u dan voor het maken van een afspraak (0182-618455)?