De hommel

Het is al prachtig weer en dat in februari. Ik zie mensen in de tuin werken. Het voorjaar komt eraan!
De krokussen staan al in volle bloei. Ze draaien hun bloem naar de zon toe om maar geen
zonnestraaltje te hoeven missen. Terwijl je ze bewondert kan het gebeuren
dat er een grote hommel er in de krokus zit. Dit is de koningin. Ook zij zijn wakker geworden en krijgen net als wij de voorjaarskriebels.

De hommelkoningin overwintert in de grond in een muizenholletje of in een gaatje in een boom.
De koninginnenhommel wordt wakker en gaat haar volk opbouwen. Eerst wat eten en een goede plek opzoeken om haar eitjes te leggen. Dan zal ze haar broedsel verzorgen tot de eerste werksters klaar zijn om deze taak over te nemen. Kortom ze heeft het druk zo vroeg in het voorjaar.

De werksters zijn kleiner dan de koningin. De koningin hoeft alleen maar eitjes te leggen en haar volk aan te sturen. Dit doet zij met geurstoffen. Zo kan een volk kan tot 80 hommels uitgroeien. Ze kunnen in de grond zitten of in een holte van een boom. Dit alles doen hommels om in het najaar nieuwe koninginnen en mannetjes te produceren. De koninginnen worden dan bevrucht en zij zoeken een holletje op om te overwinteren en de hele cyclus begint dan weer opnieuw.

Steken hommels? Zij kunnen steken maar alleen als je hun nest verstoort. Of als ze zich bedreigt voelen. Normaal gesproken zijn niet eens geïnteresseerd in mensen. Als je een nest in je tuin hebt verplaats het niet daar kunnen zij niet goed tegen en je hebt er ook geen last van.
Zijn zij nuttig? Het zijn hele goede bestuivers, ze worden zelfs in de tomatenteelt ingezet.

Geschreven door Ben