Hoe kan ik biodiversiteit bevorderen?

hoe zelf de biodiversiteit in je tuin verbeteren

Zo krijgt u meer verscheidenheid aan planten en dieren in uw tuin.

Het kan niemand ontgaan zijn, want in de media horen we bijna dagelijks over het klimaat, onze leefomgeving en de noodzaak van een rijke biodiversiteit. Misschien wilt u daaraan ook wel een steentje bijdragen, maar weet u – net als veel anderen – niet goed hoe? Lees verder, want Willemstein Hoveniers wijst u daarin graag de weg. Denk hierbij eens aan stapelmuurtjes, wadi’s en een gezonde bodem. Hoe Willemstein Hoveniers dit allemaal voor elkaar krijgt leest u hier!

Begin bij de bij

Een eerste manier om de biodiversiteit te vergroten kan zijn dat uw ervoor zorgt dat uw tuin meer insecten gaat aantrekken. Zo zijn bijen van groot belang voor de bestuiving van bloemen, ook die van fruitbomen, bijvoorbeeld. Die weer belangrijk zijn voor het dieet van ons mensen. Zonder bestuiving geen bloem, zonder bloem geen appel, peer, kers of andere vrucht. Willemstein Hoveniers adviseert bijvoorbeeld om uw gazon in te zaaien met grasmengsel nummer 3 van Bio-ron. In dit grasmengsel zit veel klaver. En bijen houden van klaver. Trouwens, ook vlinders en vogels zullen u dankbaar zijn voor de nectar en het fruit.

Bied onderdak

Als u de insecten niet alleen wilt aantrekken, maar ook onderdak wilt bieden, leg dan in uw tuin een insectenhotel aan of bouw stapelmuurtjes. Dit zijn geweldige verstopplaatsen en overwinteringsplekken voor insecten en kleine dieren. Door stapelmuurtjes in te planten met rotsplanten vergroot u al direct de diversiteit in de beplanting. Onze hoveniers laat ook graag de stammen van oude bomen staan. Deze bieden insecten namelijk een plaats om te overnachten, vogels kunnen er eten en het oude hout is een vruchtbare voedingsbodem voor paddenstoelen. Zo werken we met de natuur samen.

Vang water op

hoe zelf de biodiversiteit in je tuin kunt bevorderen

Nu we regelmatig worden geconfronteerd met extreem droge of natte perioden, is het belangrijk om te zorgen voor een plek waar overtollig regenwater zich kan verzamelen. Wadi’s zijn wat ons betreft een must have voor elke tuin. Een wadi is eigenlijk niets anders dan een glooiing in de bodem waar het water blijft staan in natte tijden. Die zo een badderplaats vormt voor vogels, drinkgelegenheid voor insecten en de perfecte standplaats voor bollen en planten. In de droge tijden is de wadi een groene oase, waar insecten zich in de luwte te goed kunnen doen aan de bloeiende beplanting. Een wadi is een klein stukje ecologie op zich, met een grote biodiversiteit. Kijk voor meer verscheidenheid aan beplanting ook eens op onze webpagina beplanting .

Niet schoffelen maar wieden

Het komt de biodiversiteit in uw tuin ten goede wanneer u het tuinonderhoud net iets anders aanpakt. Willemstein Hoveniers adviseert om uw tuin niet te spitten en te schoffelen, maar ongewenste kruiden te wieden. Hierdoor worden de bodemdiertjes, bacteriën en schimmels niet door elkaar gehusseld, waarmee de bodem het natuurlijke evenwicht behoudt. Wieden helpt bovendien de insecten onder de grond om te overleven.

Behandel de bodem met zorg

Onze laatste tip om de biodiversiteit te bevorderen – maar dat zal u vast niet vreemd in de oren klinken – is om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Juist door de bodem in uw tuin te vertroetelen met Effectieve Micro organismen, biedt u het bodemleven een rijke aarde vol voedsel. Hoe talrijker het bodemleven, hoe beter het voedsel dat de planten in uw tuin kunnen opnemen. Met mooie, gezonde planten als resultaat, die weer een enorme aantrekkingskracht hebben op insecten. En daarmee is het cirkeltje weer rond: een diversiteit aan insecten brengt weer een diversiteit aan vogels en kleine dieren in uw tuin. Maar kom gerust een kijken in onze eigen levende tuin!

Meer biodiversiteit? Werk eraan, samen met Willemstein Hoveniers!

Meer weten over onze visie op biodiversiteit? Of wilt u uw tuin rijker maken voor insecten, vogels en kleine dieren? Neem contact met ons op via info@willemsteinhoveniers.nl of bel met Wouter Rijkaart 0182-618455.