Hout en toepassingen
In uw duurzame tuin verwerkt Willemstein Hoveniers alleen Nederlands en Europees tuinhout. We werken uitsluitend met deze houtsoorten omdat we zo geen tropische bossen scheden en het hout geen reis om de wereld hoeft te maken. Ook geïmpregneerd tuinhout past niet in onze visie, wij werken alleen met hout dat niet met gif behandeld is. Hier leest u meer over ons hout en de toepassingen die wij kiezen voor een duurzame tuininrichting.
Duurzame naaldhoutsoorten
Lariks en douglas worden vaak in een adem genoemd. Dat is niet zo vreemd: ze zijn beide afkomstig uit Nederland, ze hebben duurzaamheidsklasse 3 en zijn de meest gebruikte duurzame naaldhoutsoorten van Europa. Wij gebruiken zowel lariks als douglas voor schuttingen, gevelbekleding en vlonderplanken. De verse planken zijn wat rood van kleur, dit zal in de loop van de tijd vergrijzen. Toch zijn het twee verschillende houtsoorten.
Lariks
Bij larikshout zijn de groeiringen duidelijk waarneembaar. Dit leidt tot een uitgesproken vlamtekening op het hout. Door de combinatie van hars en een hoog percentage kernhout is lariks minder gevoelig voor aantasting door blauwschimmel. Larikshout heeft net als andere houtsoorten, de neiging om te krimpen en uit te zetten bij wisselende weersomstandigheden. U moet er dus rekening mee te houden dat het tuinhout ook na montage moet kunnen werken. Krom- en scheeftrekken en scheurvorming is ook bij larikshout mogelijk, maar bij geschroefde toepassingen is die kans kleiner. Willemstein Hoveniers gebruikt larikshout voornamelijk bij tuinhuizen en overkappingen.
Douglas
Douglashout is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. De nerf is fijn tot matig grof. Na verloop van tijd verkleurt de roodachtige kleur tot blauwgrijs. Douglashout werkt na toepassing nog wat door, maar minder lang dan lariks: naarmate douglashout verdroogt, wordt het harder. Deze houtsoort heeft een hoge (buig)sterkte, daarmee een hogere sterkteklasse en buigweerstand dan andere naaldhoutsoorten. De levensduur is 10 tot 15 jaar. Wij gebruiken douglashout vooral voor houtconstructies als veranda’s, pergola’s, vlonders, meubels, bruggen en schuttingen.
Europese hardhoutsoorten
Tropisch hardhout staat bekend om zijn lange levensuur, maar heeft wel een behoorlijke CO2-footprint. Gelukkig zijn er prima alternatieven te vinden: de Europese hardhoutsoorten. Kastanje, eik en Robinia doen kwalitatief niet onder voor de tropische hardhoutsoorten en hebben een vergelijkbare levensduur. Maar door de verkorte transportafstand zijn ze veel milieuvriendelijker.
Kastanje
Kastanjehout is een Europese hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 2. Het kastanjehout dat wij gebruiken wordt in een omlooptijd van zo’n 20 jaar gekapt, waarna op de stobben nieuwe uitlopers uitgroeien tot weer bruikbaar duurzaam kastanjehout. Door verantwoord bosbeheer blijft de biotoop behouden en omdat de bron behouden blijft is er sprake van een echte kringloop.
Tuinhout van kastanje hoeft niet behandeld te worden voordat het in contact komt met grond of water, omdat het een hoog looizuurgehalte heeft. Willemstein Hoveniers gebruikt kastanje vooral als schoeiing, boompalen, als palen bij een vlechtwerk of voor een pergola. Tijdens de productie, het gebruik en in de afvalfase wordt het milieu niet belast.
Eik
Ook eikenhout uit Europa is een mooi alternatief voor tropisch hardhout. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2. Het kan onbehandeld gebruikt worden voor overkappingen, bruggen en pergola’s. Na verloop van tijd zal het tuinhout vergrijzen en er kunnen ondiepe scheuren in ontstaan, maar deze hebben geen enkel invloed op de stevigheid van het hout. Door dat het een hoog looizuurgehalte heeft wordt er met speciale bevestigingsmaterialen gewerkt. Willemstein Hoveniers weet precies hoe ze deze mooie houtsoort moet verwerken in bijvoorbeeld een afdak, brug of schutting.
Robinia
Robinia is een Europese hardhoutsoort met wat grillige vormen. Een goed voorbeeld ervan ziet u terug in onze eigen overkapping. Kleur van het kernhout is licht geelgroen tot bruingroen, wat na blootstelling aan licht goudbruin wordt. Robiniahout heeft een hoog looistofgehalte, daardoor worden de palen harder en gaan langer mee. Palen van robiniahout zijn licht van kleur, splintervrij en zeer hard. Vanwege deze eigenschappen wordt robiniahout vaak gebruikt in kinderspeeltuinen. In onze eigen duurzame tuin ligt zelfs een stukje bestrating van robiniahout!
Duurzame alternatieven
In de loop der jaren heeft Willemstein Hoveniers ervaring opgedaan met andere duurzame houtsoorten. We lichten er hier twee toe: bamboe en thermisch behandeld essen- en grenenhout.
Bamboe
Bamboe is een goed alternatief voor hardhout. Het groeit rap en is daardoor sneller kaprijp. Tijdens de productie van massieve bamboeplanken worden geen chemische stoffen gebruikt. Door grote hitte te gebruiken en de bamboe in vorm te persen, ontstaat een harde tuinhoutsoort die te gebruiken is als vlonder, schutting en gevelbekleding. Bamboe is onderhoudsvrij, maar zal net als hout in de loop van de tijd vergrijzen.
Thermisch essen en thermisch grenen
Om essen- en grenenhout te verduurzamen maakt men gebruik van warmte. Het hout wordt 3 dagen gedroogd tot dat er nog maar 9% vocht in het hout over is. Vervolgens wordt het hout 6 uur op hoge temperatuur verhit, zodat celwanden worden gemodificeerd.
Daarna wordt het hout gekoeld en langzaam weer op omgevingstemperatuur gebracht, zodat het niet gaat scheuren. Op deze manier bereiken deze houtsoorten duurzaamheidsklasse 1. De voordelen van thermisch gemodificeerd hout zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn om het hout te verduurzamen. Het tuinhout zal niet meer krimpen of uitzetten en het kan alle weersomstandigheden aan.
Grenenhout is minder hard dan essenhout en is herkenbaar aan de karakteristieke kwasten in het hout. In Willemsteins eigen duurzame tuin kunt u de verschillende soorten tuinhout bekijken. Dan ziet u hoe het hout door de tijd heen verandert en kunnen wij u meer informatie geven over de toepassingen van deze houtsoorten. Het is dan wel handig als u uw bezoek vooraf aankondigt. Ons nummer is 0182-618455.