Duurzame Informatie Tuin

Het begin is gemaakt!

Het begin is gemaakt!

Januari 2018
Op maandag 8 januari 2018 zijn we begonnen met het afbreken van ons buitenterrein. Alle items die er stonden hebben jarenlang hun dienst bewezen. Het is tijd voor vernieuwing. En in ons geval, als duurzaamste hovenier van Nederland, betekent dat een natuurlijke tuin. Gemaakt met allerlei duurzame materialen. En er komt een informatieplek onder een bijzonder houten afdak. We richten ons o.a. op het opvangen van overvloedig regenwater, natuurlijke energiebronnen en diverse houtsoorten. Met inheemse beplanting zorgen we voor insecten en vogels.

Douglas, kastanje- en eikenhouten afdak

Douglas, kastanje- en eikenhouten afdak

Regelmatig kunt u op deze pagina lezen over de ontwikkelingen in de informatietuin. En we houden u op de hoogte van de diverse activiteiten die georganiseerd zullen gaan worden in de Duurzame Informatie Tuin.

Graaf werkzaamheden

Graaf werkzaamheden

Begin februari 2018
Ondertussen gaan we de tweede maand van verbouwen in. De contouren van de informatietuin zijn nu goed zichtbaar. Het afdak, gemaakt van vele verschillende houtsoorten is bijna klaar. Het sedumdak kan erop gelegd gaan worden. De plannen voor de beplanting liggen klaar. En ook de pergola in de vorm van een W staat op zijn plaats. Maar er is nog genoeg te doen, we hopen dat het weer een beetje met ons mee werkt!

Robinia bestrating

Robinia bestrating

Eind Februari 2018
Nog 3 weken te gaan en dan is de opening van onze informatie tuin. Ondertussen ligt de nieuwe oprit erin. Water passerende bestrating bestaande uit grasbeton tegels die in veel verschillende vormen te leggen zijn. Jammer dat het nu wat koud is om gras te zaaien!

Een wel heel speciale bestrating is de houten bestrating van Robinia hout. Houten ‘klinkertjes’ die goed water passerend zijn en een natuurlijke uitstraling hebben. Dat past goed in onze levende tuin.
En als laatst is er een mooie nieuwe variant van water passerende bestrating aangelegd, namelijk Circulaire Cityscapes. Dat is een mooie naam voor een hele duurzame tegel.

Maart 2018
Hoveniersbedrijf Willemstein Hoveniers heeft afgelopen zaterdag 17 maart haar Duurzame Informatie Tuin geopend. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis van Waddinxveen opende samen met Sjaak Willemstein de informatie tuin door de boomstam door te zagen.

Een groot aantal genodigden keek toe hoe zagend de tuin werd geopend. Hiermee werd meteen het startschot gegeven voor een actief jaar bij Willemstein Hoveniers. ’s Middags werd met een biologische wijnproeverij, gegeven door Leo’s Drankenhuis uit Boskoop, deze feestelijke dag afgesloten.
Deze tuin, op het terrein van het bedrijf, is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam tuinieren en levende tuinen. Op zaterdagen kunt u langs komen voor een kleine rondleiding of om inspiratie op te doen voor uw eigen tuin. Graag tot ziens in onze Duurzame Informatie Tuin aan het Noordeinde 99 in Waddinxveen.

April 2018
Rondje Duurzame Informatie Tuin april 2018. De tuin staat nu vol met bloeiende bollen, de beplanting groeit nu heel snel. Komt u een keertje live kijken?

December 2018
De winter heeft zijn intrede gedaan in de Duurzame Informatie Tuin. De vaste planten staan hier en daar nog fier rechtop. De rozetten van de kaardenbollen zijn fel groen en de eerste bollen laten hun neusjes zien. In het najaar zijn er weer flink wat bollen de grond in gegaan, waaronder Corydalis, kievitseitjes en herfststijlloos. Nu is het wachten tot maart en april, dan zal de Duurzame Informatie Tuin veranderen in een bloemenzee. Komt u dan ook kijken?

Duurzame Informatie Tuin februari 2019

Februari 2019
De Duurzame Informatie Tuin is bijna één jaar! En dat gaan we vieren op zaterdag 9 maart 2019! We hebben een mooie programma vol met presentaties van leveranciers over de duurzame producten die u in de tuin kunt vinden. Sjaak Willemstein geeft een interessante lezing over de levende tuin en u kunt meteen de test doen ‘Is mijn tuin klimaatbestendig?’. Kijk voor het volledige programma op www.willemsteinhoveniers.nl/evenementen

 

 

Maart 2019

Laat u inspireren door Sjaak Willemstein, doe ideeën op voor een duurzame, klimaat bestendige en groene levende tuin!

Mei 2019
De tuin ziet er heel anders uit dan vorig jaar in mei. Toen werden we verrast door oprukkend boomspinazie. Deze is dit jaar niet meer te vinden. Wat u nu tegen komt zijn onder andere bloeiende boterbloemen, Papavers, Digitalis, klaver, bijenbrood en vlier. De appeltjes beginnen te groeien en de kruidenspiraal is ontploft. Bijen vliegen af en aan, het hotel in en uit! Kikkers bevolken de kleine poel. Kom eens kijken en genieten in onze Duurzame Informatie Tuin.

De Duurzame Informatie Tuin in mei 2019

Juli 2019

Nieuw in de Duurzame Informatie Tuin zijn de zonnepanelen. We hebben een proefopstelling gemaakt met zonnepanelen. zonnepanelenEen aantal zonnepanelen liggen op het kale dak, een aantal panelen liggen op een groen dak en er staat een zonnepanelen schutting. Via het scherm onder het af dak kunt u binnenkort zien welke panelen de meeste opbrengst geven. Wij denken het al te weten, u ook?!

December 2019

De Duurzame Informatie Tuin bestaat bijna twee jaar en het is een mooi stukje tuin geworden. Veel vogels en insecten hebben onze levende tuin gevonden.

Robinia bestrating

Robinia bestrating

In februari 2018 hebben we een stukje bestrating aangelegd gemaakt van Robinia hout (zie foto bij februari 2018). Het is een geslaagde proef gebleken, zoals u op de foto hiernaast kunt zien. Het Robinia hout is verkleurd, maar stevig genoeg gebleken om goed overheen te lopen.

Ook zijn onze medewerkers bezig een nieuw insectenhotel te bouwen. Hierbij gebruiken ze de materialen van het oude insectenhotel, aangevuld met materialen die over zijn van onderhoud- en aanlegklussen.