Duurzaam tuinonderhoud

Willemstein, ook voor uw duurzaam tuinonderhoud

Ook een levende tuin heeft onderhoud nodig. De vakbekwame hoveniers van Willemstein staan u bij met raad en daad.

Net als iedere tuin heeft ook uw levende en duurzame tuin op zijn tijd onderhoud nodig. Zo moeten bomen, heesters en vaste planten vakkundig worden gesnoeid. En kan het gras tijdens het groeiseizoen echt niet ongemaaid blijven. Heeft u een vijver of wadi? Ook deze hebben onderhoud nodig, zoals uw dak- of geveltuin!

Tuinonderhoud oude stijl

Nog steeds denken veel mensen dat een winterbeurt een must is voor hun tuin. Dat idee is achterhaald. Duurzame hoveniers verwijderen niet al het blad van de bodem voordat de winter aanbreekt. Ze knippen ook de vaste planten niet helemaal af. Die bevatten namelijk waardevolle voedingsstoffen voor uw tuin. En ze bieden voedsel en schuilplaatsen voor insecten, vogels en kleine tuindieren als het koud is.

Beter aan eind van de winter

Februari/maart is een betere tijd om de tuin te onderhouden. Kortwiek de vaste planten, knip de dode stelen in kleine stukjes en laat deze resten liggen in de border. De bodemdieren maken er dankbaar gebruik van. Vogels zoeken tussen de resten naar insecten en zaaddozen die ze nog kunnen leegeten.

Klaar voor het voorjaar

Grassen in de tuin kunnen in diezelfde tijd worden afgeknipt, uitgebloeide heesters kunt u dan snoeien. Haal de takken die storend zijn en die elkaar beschadigen weg, maar bewaar minstens 1/3 van de struik. Veeg het blad van het gazon in de border en wied alle onkruiden weg zodat zij zich niet kunnen uitzaaien.

Zo krijgt u de beste bodem

Een gezonde bodem ligt aan de basis van uw levende tuin. Die krijgt u door het bodemleven te voeden met plantresten of met EM (Effectieve Micro Organismen). Kunstmest past niet in een levende tuin, maar wilt u de tuingrond toch aan vullen, kies dan Bokashi (gefermenteerde, gemakkelijk afbreekbare plantenresten). Beplanting kan daarmee voeding uit de bodem makkelijker opnemen en wordt zo sterker. En het bodemleven zorgt op zijn beurt weer voor gratis mest!

Willemstein Hoveniers helpen u graag

Heeft u hulp nodig bij het onderhoud van uw levende tuin of wilt u liever al het onderhoud uit handen geven? In overleg met u stellen wij een op u tuin afgestemd onderhoudsschema op. Onze ervaring is dat een volgroeide duurzame tuin voldoende heeft aan drie onderhoudsbeurten per jaar. Daarmee bent u er zeker van dat op het goede moment de juiste werkzaamheden worden uitgevoerd. Een andere mogelijkheid is om samen met één van onze deskundige hoveniers het tuinonderhoud aan te pakken.

Wilt u weten wat we voor u kunnen doen? Neem gerust contact met ons op via info@willemsteinhoveniers.nl of bel 0182-618455.