Groen dak

Een groen dak is hip en verbetert het leefklimaat in uw omgeving. Steeds meer mensen realiseren zich dat een groen dak een eenvoudige manier is om bij te dragen aan een betere leefomgeving. Maar wat is nu eigenlijk een groen dak en waarom zou u hier serieus over na moeten denken? En is het in uw geval wel mogelijk om een groen dak aan te leggen? Willemstein Hoveniers legt het uit!

Wat is een groen dak?

Een groen dak, het woord suggereert het al, is een tuin op een dak. Het kan een groen sedumdak zijn op uw schuur, boven uw fietsenrek of op uw klikohok. Maar ook op uw platte dak kan een tuin worden aangelegd, compleet met heesters of bomen. Er zijn vele soorten groene daken en al naar gelang het gewicht dat de constructie eronder kan dragen is er een groene oplossing.

Waarom een groen dak?

Wij van Willemstein Hoveniers dragen groene daken een warm hart toe. We begrijpen wel dat ze heel erg in trek zijn. Want ze voegen extra natuur toe op een plek die anders onbenut zou zijn, ze bieden voeding en plek voor insecten en vogels en niet in de laatste plaats ze dragen bij aan een duurzaam leefklimaat in de omgeving:

  • Een groen dak houdt, afhankelijk van het type, 50 tot 90% van de neerslag vast. Het regenwater wordt vertraagd afgestaan aan het riool, waarmee u overbelasting van het rioolstelsel voorkomt.
  • Een groen dak zorgt in de zomer voor verkoeling in de zomer in huis. Een zwart (bitumen) dak wordt in de zomer al snel 70 °C. Een groen dak met een sedum-vegetatie zorgt ervoor dat het dak niet warmer wordt dan 32 °C. In de winter heeft een groen dak een isolerende werking.
  • Een groen dak neemt CO2 op, bindt fijnstof en zuivert vervuilde gassen uit de lucht.
  • Een groen dak verlengt de levensduur van uw dak. De dakbedekking heeft namelijk minder te lijden onder de invloeden van UV-straling, hagel, hitte en kou.
  • Een groen dak is een levend dak, insecten vinden er voedsel en trekken vogels aan. Zo draagt een groen dak bij aan de biodiversiteit in een bebouwde omgeving.
  • De aanlegkosten verdient u terug door de langere levensduur van uw groene dak. Een bitumen dak blijft 20 jaar goed, de levensduur van een groen dak is 40 jaar.

Gevelgroen

Heeft u een kleine tuin, is geen van uw daken geschikt of kijkt u uit op een blinde muur? Dan is gevelgroen misschien een oplossing voor u. Met speciale bakken creëert u toch een levende tuin, waarvoor vogels en insecten u dankbaar zullen zijn.

Wilt u weten of een groen dak mogelijk is bij uw woning of kantoor? Of over wilt u meer informatie gevelgroen? Komt u dan eens een kijkje nemen in onze eigen levende tuin.

Wanneer u vooraf een afspraak maakt met Wouter Rijkaart, zet hij alles voor u op een rijtje. Mail  info@willemsteinhoveniers.nl of bel: 0182-618455.