Halfverharding

Als u het materiaal met zorg kiest, is halfverharding een prima optie voor uw levende tuin. Maar wat verstaan we onder halfverharding en welke materialen zijn er beschikbaar die passen in een duurzame tuin? Willemstein Hoveniers vertelt het u.

Wat is halfverharding

Als we praten over halfverharding bedoelen we materialen die tussen een zacht oppervlak en verhard materiaal in liggen. Denk aan steenslag, boomschors, grind, houtsnippers of split. Halfverharding geeft uw tuin een natuurlijk aanzicht en zorgt ervoor dat regenwater goed kan worden afgevoerd naar de bodem.

Niet alle materialen zijn even duurzaam of dragen bij aan het leefklimaat een duurzame of levende tuin. Willemstein Hoveniers heeft veel ervaring met halfverhardingen die wél passen in een levende tuin. We hebben ze met zorg uitgekozen en maken er veelvuldig gebruik van.

Olivijn

Het is vaak helemaal niet nodig om bestrating aan te leggen in een tuin. Op gras kunt u ook prima zitten. Maar als u toch liever een meer solide zitgedeelte wilt in uw tuin, denk dan eens aan olivijn. Olivijn is een mineraal dat CO2 uit de lucht bindt. Het mineraal is in veel gradaties te verkrijgen, van flinke kiezels tot zand.

Olivijnzand

Olivijnzand is uitstekend geschikt om een harde zandplaat te maken waarop uw tuinstoelen stevig kunnen staan. Het regenwater kan gewoon zijn weg vinden tussen de zandkorrels door, dus u zult geen plassen aantreffen. Ophogen van dit terras gaat eenvoudig door wat olivijnzand toe te voegen.

Olivijngrind

Olivijngrind is zeer goed toepasbaar op een oprit, als grindstrook rond het huis of voor een klein terras. De kleur is grijs en door opname van CO2 kan dit mineraal een groene waas krijgen, waarmee het grind een natuurlijke uitstraling heeft.

Nocciolo perzikstenen

Een andere halfverharding met een zeer natuurlijke uitstraling is Nocciolo, oftewel perzikstenen. Deze stenen zien eruit als halve walnootdoppen, maar zijn veel steviger: het zijn de omhulsels waarin de perzikpit zich ooit bevonden heeft. Perzikstenen vergaan niet, rollen niet, zijn waterdoorlatend en verkleuren niet. Wanneer u deze perzikstenen aanbrengt in uw tuin, heeft u een stevig begaanbaar, lichtbruin pad of terras.

Deze stenen zijn ook geschikt voor dakterrassen, ze hebben een brandvertragende werking, zijn licht van gewicht en onkruid wortelt slecht tussen deze perzikstenen.

Padvast

Relatief nieuw is Padvast, een zeer duurzame en onderhoudsvriendelijke halfverharding, die bestaat uit ongebonden steenmengsels met een specifieke korrelopbouw. Padvast is onder meer geschikt voor wegen en wandel- en fietspaden. Het is van hoge kwaliteit en heeft een landschappelijk karakter.

Padvast heeft een lange levensduur en is er weinig onderhoud nodig om de halfverhardingslaag netjes te houden. Door de samenstelling vlekt en verpapt Padvast niet. Bovendien zorgt het in droge perioden voor minder stofvorming. De lichte kleur van het materiaal geeft een hoge lichtreflectie, waardoor het ook in het donker goed zichtbaar blijft.

Wilt u meer informatie over halfverharding? Neem contact op via mail info@willemsteinhoveniers.nl of bel 182-618455.