Duurzaam

De term Duurzaam staat bij mij voor producten die lang meegaan en die wanneer dat nodig is hergebruikt kunnen worden. Graag willen we dat deze producten met zo min mogelijke milieu belasting naar uw tuin toe komen. Dus geen natuursteen of tropisch hard hout.
In veel gevallen blijkt dat achter een ‘groen en duurzaam’ product een product schuil gaat dat met een “groen sausje” is bewerkt voor commerciële doeleinden. Denk hierbij aan groene verzekeringen, groene hypotheken en groene auto’s.

NL Greenlabel.

Om elkaar te ondersteunen qua kennis en ontwikkelingen ben ik als Duurzame Hovenier aangesloten bij diverse instanties. Waaronder NL Greenlabel. Dit is een initiatief van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra. NL-Greenlabel is een Stichting die producten keurt op het gebied van Duurzaamheid en vervolgens daar een label aanhangt. De labels kunt u vergelijken met het energielabel. Vooraanstaande bedrijven zoals Stabilitas uit Gouda, DLV Royal Haskoning maar ook Tauw Ing. bureau beoordelen deze producten uitgebreid.

Er wordt nagegaan hoe het product wordt gemaakt, onder welke omstandigheden en welke transport bewegingen er nodig zijn om het product in uw tuin te krijgen. Dan wordt er gekeken wat de levensduur is van het product en wat er gebeurt als het product aan het einde van zijn cyclus is. Er zijn inmiddels al vele producten gelabeld. Veel van deze gelabelde producten gebruik ik binnen mijn bedrijf bij ontwerp, aanleg, onderhoud. U vindt deze en nog veel andere Duurzame producten ook in onze webshop www.deduurzametuin.nl.

Duurzaamste Hovenier van Nederland.

Duurzaamste Hovenier van Nederland 2017

Naast kennisoverdracht zijn mijn Duurzame ontwikkelingen niet onopgemerkt gebleven; 2010 was het jaar waarin ik de zilver prijs heb gewonnen bij de verkiezing Duurzaamste Hovenier van Nederland
2013 was het jaar waarin ik tot Duurzaamste Hovenier van Nederland ben uitgeroepen 2017 ben ik wederom genomineerd voor de titel Duurzaamste Hovenier van Nederland. 2015 was het jaar waarin één van de door mij ontworpen en aangelegde tuinen in de prijzen viel bij de verkiezing Duurzaamste Tuin van Nederland.

Maandelijks geef ik op zondagmiddag via Radio Gouwestad Mijn Duurzame Tuintip. Verder ben ik actief in Duurzaamheidsplatform Waddinxveen. Waarbij ik meedenk en overleg wat Duurzaamheid binnen de Gemeente Waddinxveen kan betekenen.

Mijn groene visie.

Ik geef u graag een kleine uitleg waaruit blijkt dat een Duurzame, levende tuin een absolute must is, meerwaarde voor u heeft; Een groene tuin zorgt voor meer levensvreugde. U staat sterker in het leven, voelt zich beter en groen helpt u sneller herstellen van ziek zijn. Een groene tuin bij een ziekenhuis zorgt voor sneller herstel van patiënten. Een groene tuin zuivert de lucht.

Zuivere lucht helpt niet alleen u en uw gezin maar ook alle mensen in uw nabije omgeving. Een groene tuin zorgt voor een aangename temperatuur, doordat planten water verdamping zal het in de directe omgeving van planten koeler zijn. Een dak- en geveltuin (verticale tuin) zorgen voor temperatuur reductie, hierdoor blijft het koel onder het dak, terwijl het in de winter juist extra isoleert. Het regenwater wordt trager afgevoerd door een daktuin en geveltuin.

Duurzame producten.

Een rainwinner (een soort platte verticale regenton) vangt het water op zodat u het later weer kunt hergebruiken.
Opvang en vertraagde afvoer hebben als voordeel dat de riolen niet overbelast raken. En terwijl er door Overheidsinstanties wordt nagedacht over het belasten van afvoeren van (regen)water kan de rainwinner deze kosten beperken en uw tuin voorzien van op een natuurlijke manier opgevangen water.

Door gebruik te maken van gebakken klinkers uit Nederland of keramiek tegels worden natuurgebieden en bergen tegen afbraak gespaard. Met het doorvoeren van zorgvuldige inkoop en planning zorgen we bij de aanleg van een Duurzame tuin voor minder transport bewegingen waardoor het milieu ontlast wordt.

Hergebruik van producten; Ook wel het ter plekke recyclen van producten. Bij hergebruik kunt u denken aan het opnieuw gebruiken van uw oude bestrating in een stapelmuur. Of het gebruik van snoeiafval om een takkenril van te maken. Snoeiafval wordt dan tussen palen opgestapeld en vormt zo een heg die je niet hoeft te snoeien maar toch leeft.

Vele vogels en vaak ook egels weten dit zeer te waarderen. Het gebruik van Olivijn; Olivijn is een gesteente dat wij gebruiken als half verharding (grind of split) en als ‘schoonmaakmiddel’ voor bestrating. Doordat dit gesteente CO2 bindt helpt u meteen mee aan een beter milieu. Olivijn zorgt ervoor dat beplanting goed en beter wortelt, alg aanslag op tegels wordt voorkomen en het bindt CO2. Een groene tuin zorgt voor insecten, meer vogels en kleine dieren in uw tuin. Hierdoor krijgt uw tuin meer belevingswaarde en wordt zo een rijke biotoop.

Effectieve Micro Organismen.

Door gebruik te maken van Effectieve Micro-organismen (EM) is het gebruik van kostbare en het milieu zwaar belastende kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen in het geheel niet nodig. EM zijn bacteriën, schimmels en gisten die er samen voor zorgen dat het bodemleven op peil komt. Wanneer uw bodem vol leven zit kunnen planten hier volop gebruik van maken. Zij krijgen hierdoor vruchtbare voedsel, de bodem is minder dichtgeslagen en uw tuin ziet er vitaal en vrolijk uit. Bovendien wordt er veel CO2 opgeslagen in een gezonde bodem.

Tot slot, een Duurzame Groene tuin staat niet voor Duur en Kostbaar voor uw Portemonnee. Door slimme en leuke oplossingen te bedenken kan Willemstein Hoveniers levende tuinen maken die bij ieders budget past.

Kom eens langs in onze Duurzame Informatie Tuin en laat u inspireren!