Regenwater opslag

Na een droge periode komt er vaak regen, veel regen. Dit regenwater voeren we vaak af via het riool. Maar eigenlijk is dat zonde, denk dan eens aan regenwater opslag.

Rainblock.

Regenwater opslag in een Rainblock®. Dit is een soort regenton maar dan in een blokvorm. U vangt het regenwater via de regenpijp hierin op en gebruikt het later weer voor de tuin, als grijs water voor het toilet of om de auto mee te wassen. Rainblocks zijn eenvoudig tegen een muur of houten frame te plaatsen en kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Via een kraantje tapt u het opgevangen regenwater in een bv een gieter. Ook kunnen de elementen aan een infiltratiekrat of aan voorzieningen in een (duurzaam) huis gekoppeld worden.

De voordelen van de Rainblock® op een rij:
Het gebruik van gratis, schoon en zacht water binnen handbereik;
Door de elementen te koppelen is iedere gewenste capaciteit mogelijk;
Wateropvang en nuttige toepassingen zoals schutting en muur in een;
Eenvoudig overal te plaatsen en aan te sluiten op de regenpijp;
De Rainblock® is duurzaam geproduceerd en heeft een A-label van NL Greenlabel.

Regenwater opslag onder de grond.

Infiltratiekratten zijn kunststof kratten die regenwater opvangen en langzaam weer terug geven aan de bodem. Deze kratten worden in de tuin ingegraven en staan in verbinding met de regenpijp vanaf het dak. Het aantal kratten is afhankelijk van de hoeveelheid water dat er vanaf het dak komt en de grote van uw tuin.

Naast infiltratiekratten kunt u ook denken aan regenwater opslag in watertanks onder de grond. Dit is mogelijk op zand- en kleigrond. Helaas niet op veengrond, door een hoge grondwaterstand kan een lege tank gaan ‘drijven’.

Wadi.

Een wadi is een bovengrondse regenwater opslag. Deze maakt onderdeel uit van uw tuin en wordt aangeplant met beplanting die tegen zowel droge als natte perioden kan. De regenwaterafvoer van het dak kan worden afgekoppeld en via een gootje van dakpannen, aluminium of grind naar de wadi toe geleid worden. Vooral vogels, padden en insecten hebben veel baat bij een natuurlijke waterplaats in de tuin. Op deze manier maakt u optimaal gebruik van het regenwater.

Groen dak.

Een groen dak vertraagt ook de afvoer van regenwater. Het granulaat houdt veel regenwater vast en geeft het overtollige regenwater na ongeveer een uur af aan de regenpijp. Daarnaast zorgt het sedum of de kruidenvegetatie op uw dak voor CO2 reductie.

Wilt u meer weten over wateropvang in uw tuin? Neem vrijblijvend contact op met Willemstein Hoveniers voor een passende oplossing voor uw tuin.