Bezoek ook onze webshop op www.deduurzametuin.nl

Bestrating

Veel mensen willen veel bestrating in hun tuin, waardoor ze denken dat er minder onderhoud noodzakelijk zal zijn. Helaas zien we maar al te vaak de nadelen van een dichtgestrate tuin. Zo zal de temperatuur in de tuin aanzienlijk toenemen, waardoor het niet goed toeven is. Ook groeit er vaak onkruid tussen de tegels en willen we graag de algaanslag verwijderen. Bij het verzakken van de tuin, kunnen tegels ongelijk gaan liggen en dat geeft een rommelige indruk.

Onze tips:
– Leg alleen bestrating op plekken waar je het echt nodig hebt!
– Gebruik bij voorkeur waterpasserende of waterdoorlatende bestrating!
– Denk ook aan het gebruik van een gazon, halfverharding of grint!
– Zorg ervoor dat de rest van de tuin in ingeplant met fraaie beplanting!

Als je alleen bestrating aanbrengt op noodzakelijke plekken, heb je ook minder kosten. De waterpasserende of waterdoorlatende bestrating zal er voorzorgen dat het regenwater in de tuin gebruikt wordt. En bij zware regenbuien zal wateroverlast worden beperkt.
Een gazon kan dienen als extra terras, tijdens feestjes in de tuin. Er zijn mooie natuurlijke mengsels verkrijgbaar, waardoor je niet elke week hoeft te maaien. (tenzij je van een strak gazon houdt)

Ook halfverharding of grint kan zorgen voor een extra terras in noodgevallen. Mijn voorkeur heeft Olivijn, want Olivijn bindt CO2 en is dus een mooi natuurlijk vriendelijk product. Het heeft een grijs/groene kleur en als je de ondergrond van Olivijnzand maakt is het helemaal geweldig. 1 kilo olivijnzand, bindt 1,25 kilo CO2.

Indien je de rest van de tuin inplant met fraaie vaste planten en een enkele heester, kan je gedurende het gehele jaar genieten van kleur in de tuin. De vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren zullen uw tuin weten te waarderen. Bovendien zorgt de beplanting ervoor dat er een aangenaam leefklimaat ontstaat.