Bezoek ook onze webshop op www.deduurzametuin.nl

Bestrating

Veel mensen willen veel bestrating in hun tuin, waardoor ze denken dat er minder onderhoud nodig zal zijn. Helaas zien we maar al te vaak de nadelen van een dicht betegelde tuin. Zo zal de temperatuur in de tuin aanzienlijk toenemen, waardoor de tuin heel warm wordt. Ook groeit er vaak onkruid tussen de tegels en storen wij ons aan de alg aanslag. Bij het verzakken van de tuin, kunnen tegels ongelijk gaan liggen en dat geeft een rommelige indruk.

Onze tips:
– Leg alleen bestrating op plekken waar je het echt nodig hebt.
– Gebruik bij voorkeur waterpasserende of waterdoorlatende bestrating.
– Denk ook aan het gebruik van een gazon, half verharding of grind.
– Zorg ervoor dat de rest van de tuin is ingeplant met nuttige beplanting voor insecten en vogels.

Olivijn

Als je alleen bestrating aanbrengt op noodzakelijke plekken, heb je ook minder kosten. De waterpasserende of waterdoorlatende bestrating zal er voorzorgen dat het regenwater in de tuin gebruikt wordt. En bij zware regenbuien zal wateroverlast worden beperkt.
Een gazon kan dienen als extra terras, tijdens feestjes in de tuin. Er zijn mooie natuurlijke (gras)mengsels verkrijgbaar, waardoor je niet elke week hoeft te maaien.

Ook half verharding of grind kan zorgen voor een extra terras in noodgevallen. Mijn voorkeur heeft Olivijn, dit is een mooi natuurlijk product met een grijs/groene kleur. Eén kilo Olivijn zand bindt 1,25 kilo CO2. Of denk aan perzikpitten. Een natuurproduct dat niet rot, een natuurlijke uitstraling heeft en zeer goed beloopbaar is.

Indien je de rest van de tuin inplant met fraaie vaste planten en heesters, kun je gedurende het gehele jaar genieten van kleur in de tuin. De vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren zullen uw tuin weten te waarderen. Bovendien zorgt de beplanting ervoor dat er een aangenaam leefklimaat ontstaat.