De seizoenen in het Heempad in Gouda, deel 1.

Ruim een jaar geleden is Willemstein Hoveniers begonnen met het beheer en onderhoud van het Heempad. Het Heempad is gelegen aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Twee dagen in de week verricht Ben beheerswerkzaamheden in dit natuurpareltje en over het beheer wil hij u meer vertellen. Dit jaar zal hij u door de seizoenen op het Heempad meenemen.

Ik begin met de winter. Dit is het seizoen waarin het bosplantsoen gesnoeid wordt. De meeste takken verdwijnen op een van de takkenrillen. Er zijn er vijf van op het Heempad.

Wat is nu een takkenril?
Vroeger snoeide boeren ook hun bomen en struiken en wat ze niet meer konden gebruiken ging op een takkenril; opgestapelde takken dus. Deze takkenrillen deden dienst als landafscheiding of als veekering. De takenril is langzaam vervangen door prikkeldraad. Tegenwoordig heeft de takkenril een andere functie gekregen namelijk als schuilplaats voor insecten vogels en kleine zoogdieren. Het winterkoninkje broedt er erg graag in.

In het voorjaar komen de bollen tevoorschijn op het Heempad. Enkele voorbeelden van deze voorjaarsplanten zijn: Boerenkrokus, Voorjaarshelmbloem, Daslook, Wilde narcis, sneeuwklokje en lenteklokje.

We noemen deze groep planten Stinsenplanten. Stinsen is een fries woord voor stenen huis. De vroegere rijke kooplieden brachten deze bolgewassen mee van hun reizen en planten in hun eigen tuinen. Vanuit deze tuinen zijn verwilderd.

Deze planten zijn vanaf het pad goed zien en te fotograferen. Maar blijf op de paden en pluk geen bloemen. Dan heeft iedereen plezier van de stinsenplanten…..en blijft er ook iets te beheren over voor mij!

Geschreven door Ben