De seizoenen in het Heempad in Gouda

04 / mei / 2019

Willemstein Hoveniers beheert en onderhoudt het Heempad aan de Bloemendaalseweg in Gouda. Twee dagen in de week verricht ik (Ben) beheerswerkzaamheden in dit natuurpareltje en over het beheer wil ik u meer vertellen. Dit keer zal ik u meenemen door de seizoenen op het Heempad.

Te beginnen met de winter. Dit is het seizoen waarin het bosplantsoen gesnoeid wordt. De meeste takken verdwijnen op een van de takkenrillen. Daar zijn er vijf van op het Heempad.

Wat is nu een takkenril?
Vroeger snoeiden boeren ook hun bomen en struiken en wat ze niet meer konden gebruiken ging op een takkenril: opgestapelde takken dus. Deze takkenrillen deden dienst als landafscheiding of als veekering. De takkenril is langzaam vervangen door prikkeldraad. Tegenwoordig heeft de takkenril een andere functie gekregen, namelijk als schuilplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het winterkoninkje broedt er bijvoorbeeld erg graag in.

In het voorjaar komen de bollen tevoorschijn op het Heempad. Enkele voorbeelden van deze voorjaarsplanten zijn: boerenkrokus, voorjaarshelmbloem, daslook, wilde narcis, sneeuwklokje en lenteklokje.
We noemen deze groep planten Stinsenplanten. Stinsen is een Fries woord voor stenen huis. De vroegere rijke kooplieden brachten deze bolgewassen mee van hun reizen en plantten ze in hun eigen tuinen. Vanuit deze tuinen zijn ze verwilderd.
Deze planten zijn vanaf het Heempad goed zien en te fotograferen. Maar blijf op de paden en pluk geen bloemen. Dan heeft iedereen plezier van de stinsenplanten… en blijft er ook iets te beheren over voor mij!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl