Een bruidsvlucht, een hachelijke onderneming!

21 / jul / 2018

Zoals u misschien wel weet hebben bijenvolken een koningin die alle eitjes legt. Daarvoor moet zij wel worden bevrucht en dit gebeurt door het mannetje. Een mannetjesbij heet een dar.

We beginnen bij het begin van een bruidsvlucht
Wanneer een nieuwe koningin uit haar ei komt, is zij na 4 tot 6 dagen geslachtsrijp en dan kan de pret beginnen. Na enkele oriëntatievluchten heeft zij een darrenverzamelplaats gevonden. Dan scheidt zij een geur af die de darren lokt.

Paring op grote hoogte
De paring vindt hoog in de lucht plaats. Op een hoogte van 10 tot 20 meter zelfs. Alleen de meest fitte darren paren. Want de dar heeft bij het vliegen naar grote hoogte in combinatie met het paren behoorlijk wat energie en uithoudingsvermogen nodig. Nadat de paring heeft plaats gevonden breekt de penis van dar af en de dar sterft. Het kleine beestje heeft dan maar liefst 11 miljoen zaadcellen afgezet.

Paringsfenomeen
Dit paringsfenomeen kunt u vanaf mei op zonnige dagen tussen 12 en 16 uur waarnemen.

Eiwitrijk bommetje
Na een paar paringen heeft de koningin ongeveer 80 miljoen zaadcellen bij zich en moet ze zorgen dat ze zo snel mogelijk terugkomt in de bijenkast. Zolang ze vliegt, is ze een eiwitrijk voedselbommetje voor vogels. Zelfs libellen twijfelen niet, die laten zo’n lekker hapje niet vliegen. De koningin moet dus grote haast maken om bij haar bijenvolk te komen, want als de koningin niet terugkomt, is het volk verloren.

Als u denkt dat alleen bijen aan deze hachelijke paringsonderneming deelnemen, dan heeft u het mis! Mieren doen het ook. Maar daarover een andere keer meer.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl