Eerste hulp bij buxusmot

Willemstein Hoveniers geeft advies over de buxusmot.

De buxusmot houdt sinds een paar jaar flink huis in Nederland. Veel tuineigenaren zien hun buxus veranderen van mooie groene heesters in dorre, gele struiken. En dit hebben de buxusrupsen op hun geweten. Natuurlijk kunt u de rupsen bestrijden met gif, maar ondertussen hebben we ook allemaal de beelden gezien van dode koolmeesjongen in nestkastjes. Vergiftigd door het gif dat de buxusrups eerst om het leven heeft gebracht. Gif is niet de oplossing. Wat dan wel?

Het leven van de buxusmot.
Om de buxusmot en zijn rupsen te bestrijden moet u eerst meer weten over de buxusmot zelf. De buxusmot is een mooi wit met bruin motje die ongeveer 8 dagen leeft. In die dagen leggen de vrouwtjes zo’n 500 eitjes. De jonge rupsjes zijn goed herkenbaar aan hun felgroene kleur met zwarte kop. Na een maand verpoppen de rupsen zich en na 14 dagen komt er weer een nieuwe generatie buxusmotten ter wereld. U vindt het spinsel nog terug in de aangetaste planten.
De rupsen overwinteren in buxusstruiken. In het voorjaar komen ze uit hun gesponnen schuilplaats om zich vol te eten. De jonge rupsen eten het bladmoes van de buxus, maar lusten ook bladmoes van de bladeren van de zwarte moerbei.

Buxus mot

Buxusmot

De buxus is een sterk heester en herstelt zich zelf. Na zo’n week of 8 kan een struik weer uitlopen. Maar omdat de buxusmot zich steeds blijft voortplanten is dit herstel van korte duur. Nieuwe rupsen zullen de nieuw uitgelopen buxus vinden en er weer van eten. De buxus zal door uitputting zijn strijd opgeven.
Wat kunt u doen om de rupsen en de motten te bestrijden?

Wat kunt u doen?
U kunt feromoonvallen ophangen. De lokstof die hierin zit lokt voornamelijk mannelijke motten. De vallen dienen voornamelijk als monitoring en zijn niet afdoende voor bestrijding.

Natuurlijke vijanden beginnen de rups nu te kennen, vogels zetten de rupsen steeds vaker op het menu. Het is dus zeer belangrijk dat we de rupsen niet bestrijden met vergif. Vogels kunnen in de losse buxusheesters hun buik vol eten. De rupsen in strak geschoren buxushagen en -bollen zijn voor de vogels minder goed te bereiken. Probeer deze hagen en bollen zo te snoeien dat er een natuurlijke vorm ontstaat waarin vogels hun werk kunnen doen.

Verder is het handmatig verwijderen van de rupsen nog een optie, maar wel een tijdrovende! Probeer niet te bestrijden met zogenaamde biologische middelen, er is niet voldoende bewezen dat andere dieren hier geen schade van ondervinden. Voorlopig is het verwijderen van aangetaste buxus nog de beste optie. Vervang de wintergroene buxus voor bijvoorbeeld, Ilex crenata of Lonicera. Of door een vogelvriendelijke heester of bloeiende vaste planten. Beter voor de biodiversiteit en het ziet er een stuk vrolijker uit dan een wintergroene buxus.