Er zijn 29 soorten hommels in Nederland

21 / apr / 2018

Er zijn 29 soorten hommels in Nederland. Misschien heeft u haar al gezien, die grote dikke hommel. Het is eigenlijk een bij met een jasje aan, daardoor kan ze zo vroeg in het voorjaar actief zijn. Die dikke hommel is de koningin die op zoek is naar stuifmeel, zodat ze voedsel heeft om een nieuw hommelvolk te stichten.

Hommelvolk
De koninginhommel legt haar eitjes in een muizenhol of in een holte van een boom. Uit deze eitjes komen de werksters. Zij nemen het werk over van de koningin, die legt dan alleen nog maar eieren. Een hommelvolk kan uit ongeveer 300 hommels bestaan. Door middel van geuren bestuurt de koningin haar volk. En dit doet ze als een ware dictator.

Hommels in de winter
Aan het einde van de zomer produceert de koningin eieren, waar nieuwe koninginnen en darren (mannetjes) uitkomen. De darren bevruchten de koninginnen. Elke koningin zoekt daarna een holletje in de grond om te overwinteren. En in het voorjaar begint de hele cyclus weer opnieuw. De werksters en darren gaan dood in de winter.

Kunnen hommels steken?
Kunnen hommels steken? Ja en het doet behoorlijk pijn ook (weet ik uit eigen ervaring!). Maar ze steken alleen als ze niet anders kunnen, ze steken uit noodweer. En ze gaan er zelf aan dood. Eigenlijk zijn hommels niet geïnteresseerd in mensen en dus ongevaarlijk.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl