Eten uit je eigen bloementuin
27 / okt / 2021
In Willemsteins eigen levende tuin, die van Wouter nu, hebben we een eetbare bloementuin. Er staan aardperen, deze vallen onder de vergeten groenten.
Ik heb ze gerooid en de knollen heeft Sjaak opgegeten (deze waren nog van hem). De kleine knollen heb ik in een kuip gezet, want ze kunnen goed woekeren. Handige tip voor als je een kleine tuin hebt.
Verder staan er appels en perenbomen tussen de eetbare bloemen. Dit jaar was de oogst goed en hebben we regelmatig een appelje kunnen eten uit de tuin. Ook de kapucijners, snijbiet en radijs, die tussen de bloemen gezaaid waren, hebben we kunnen oogsten.
Van de andere groenten die gezaaid of geplant zijn, hebben we helaas niet veel gezien. Waarschijnlijk opgegeten door het bodemleven of slecht ontkiemd. Ook de paddenstoelpluggen in een dode boomstam hebben hun best gedaan maar ‘paddenstoelen’. Nee hoor. Niet alles werkt, het blijft een zaak van uitproberen. Belangrijk blijft echter wel dat er een andere plant op die plek groeit, zodat er geen ruimte ontstaat voor ongewenste kruiden.
Er zijn ook inheemse (wilde) planten die je kan eten en in je tuin kan zetten, zoals roomse kervel. Bijna alles kan je eten van deze plant: stengel, blad en zelfs de zaden. De hele plant ruikt naar anijs en als je geen anijs lust, kan je het als boenwas voor je meubilair gebruiken.
Verwar roomse kevel niet met dollekervel, deze lijkt erop en is licht giftig. Als de koeien ervan eten, dan lopen ze waggelend de polonaise in de wei.
En heb je weleens wilde peen gegeten, de voorloper van de wortel? Ze is wit, smaakt heel lekker en is ongelooflijk taai, misschien iets voor in de soep. Een andere inheemse soort die je veel in de bermen ziet is de gewone berenklauw. Als je niets meer te doen hebt en besluit om witbier te gaan maken gebruik dan de zaden van deze plant. Je zult versteld staan van de smaak.
Wist u dat er ook een groot aantal gecultiveerde planten eetbaar zijn? Bijvoorbeeld:
- Geranium macorrhizum of rotsooievaarsbek (bladeren en bloemen eetbaar)
- Hemerocallis ‘Stella de Oro’ of daglelie (bloemen eetbaar)
- Hieracium aurantiacum of oranje havikskruid (bloemen en bladeren eetbaar, de plant smaakt lichtbitter, de bloemen zijn milder dan bladeren)
- Houttuynia cordata of moerasanemoon (bladeren en wortel eetbaar)
- Lychnis coronaria of prikneus (bloemen eetbaar)
- Lysimachia nummularia of penningkruid (bloemen eetbaar)
- Matteuccia struthiopteris of struisvaren (blad eetbaar tot een maximale grootte van 5 cm, worden ze langer dan7 cm, smaken ze vaak bitter)
- Persicaria bistorta of adderwortel (bladeren, zaden en wortelstokken eetbaar)Veel plezier met de eetbare planten uit uw eigen tuin!
Groeten van Ben
Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl