Eten uit je eigen bloementuin

In onze inspiratietuin, die van Wouter nu, hebben we een eetbare bloementuin. Er staan aardperen, deze vallen onder de vergeten groentes.

Ik heb ze gerooid en de knollen heeft Sjaak opgegeten. (deze waren nog van hem) De kleine knollen heb ik in een kuip gezet want ze kunnen goed woekeren. Handig als je een kleine tuin hebt.

 

Verder staan er appels en perenbomen tussen de bloemen. Dit jaar was de oogst goed en hebben we regelmatig een appeltje kunnen eten uit de tuin. Ook de kapucijners, snijbiet en radijs, die tussen de bloemen gezaaid waren hebben we kunnen oogsten.

Van de andere groente die gezaaid of geplant zijn hebben we helaas niet veel gezien. Waarschijnlijk opgegeten door het bodemleven of slecht ontkiemt. Niet alles werkt, het blijft een zaak van uitproberen. Belangrijk blijft echter wel dat er een andere plant in de plek groeit zodat er geen ruimte ontstaat voor ongewenste kruiden. Ook de paddenstoelpluggen in een dode boomstam hebben hun best gedaan maar “paddenstoelen ” Nee hoor.

Er zijn ook inheemse (wilde) planten die je kan eten en in je tuin kan zetten zoals roomse kervel. Bijna alles kan je eten van deze plant stengel blad en zelfs de zaden. De hele plant ruikt naar anijs en als je geen anijs lust kan je het als boenwas voor je meubilair gebruiken.

Verwar het niet met dolle kervel, deze lijkt erop en is licht giftig, als de koeien ervan eten dan lopen ze waggelend de polonaise in de wei.

 

En heb je weleens wilde peen gegeten, de voorloper van de wortel, ze is wit, smaakt heel lekker en is ongelooflijk taai, misschien iets voor in de soep. Een andere inheemse soort die je veel in de bermen ziet is de gewone berenklauw. Als je niets meer te doen hebt en besluit om witbier te gaan maken gebruik dan deze zaden. Je zult versteld staan van de smaak.

 

Groet Ben

 

Wist u dat er ook een groot aantal gecultiveerde planten eetbaar zijn namelijk:

 

  • Geranium macorrhizum Rotsooievaarsbek (Bladeren en bloemen eetbaar)
  • Hemerocallis ‘Stella de Oro’ Daglelie (Bloemen eetbaar)
  • Hieracium aurantiacum Oranje havikskruid (Bloemen en bladeren eetbaar de plant smaakt lichtbitter de bloemen zijn milder dan bladeren.)
  • Houttuynia cordata Moerasanemoon (Bladeren en wortel)
  • Lychnis coronaria Prikneus (Bloemen eetbaar)
  • Lysimachia nummularia Penningkruid (Bloemen eetbaar)
  • Matteuccia struthiopteris Struisvaren (Blad eetbaar tot een maximale grote van 5 cm worden ze langer als 7 cm worden ze vaak bitter)
  • Persicaria bistorta Adderwortel (Bladeren zaden en wortelstokken eetbaar)