Heempad in de herfst

Het eerste voorzichtige nachtvorstje is geweest. We gaan het Heempad in Gouda klaar maken voor de winter. Misschien zitten er voor u ook wat handige tips tussen.

Allereerst wordt de waterpomp opgeborgen. Deze heeft weer overuren gedraaid om de vijvers op peil te houden deze zomer. Na de overvloedige regen in oktober is dit niet meer nodig.

De bloemenweiden zijn voor de tweede keer gemaaid en extra goed afgeharkt om de bodem te verarmen. Dat laatste valt niet mee omdat de bodem gratis stikstof uit de lucht krijgt. Maar we doen ons best, want de plantjes die hier staan houden van schrale grond.

Het riet wordt afgemaaid en afgevoerd zodat we weer open vijvers hebben. De eenden werden ook weer zichtbaar! Dat is altijd een leuk gezicht.

De bladeren vallen van de bomen en mogen tussen de bomen op de grond blijven liggen. Zij zorgen voor bescherming van voorjaarsbolletjes en de insecten. Hier mogen de bladeren wel blijven liggen. Stikstof is hier een kleiner probleem. De bomen en planten die hier groeien houden van meer stikstof dan op de bloemenweiden.

De gemeente heeft ondertussen het fietspad opgeknapt. Het ziet er weer mooi uit en je kunt er lekker overheen scheuren, wat niet mag natuurlijk!

De vogelkastjes zijn nagekeken en er zaten 9 nestjes in evenveel als vorig jaar. Wat nog moet worden gedaan is het snoeien van de bomen en struiken. En het hekwerk moet worden nagekeken en gerepareerd waar nodig.

Als dit alles is gedaan krijgen we een open beeld op het Heempad. Op dit moment ziet u op het Heempad een heel ander beeld als in de zomer.

Natuurlijk proberen we ook de jeugd deel te laten uitmaken van al dit moois. De eerste schoolklassen zijn geweest. De kleintjes lopen een rondje, rapen wat blaadjes op terwijl de meester er wat over verteld. De grotere kinderen krijgen al wat opdrachten mee. Wat hartstikke leuk is natuurlijk.

We gaan langzaam richting de winter. Een paar flinke nachtvorsten en een hele berg sneeuw dan ziet het Heempad er heel betoverend uit. Misschien zie ik u binnenkort op het Heempad, tot gauw!

Geschreven door Ben, medewerker van Willemstein Hoveniers, werkzaam aan het Heempad in Gouda