Heempad in de herfst

03 / nov / 2019

Het eerste voorzichtige nachtvorstje is geweest. We gaan het Heempad in Gouda klaarmaken voor de winter. Misschien zitten er bij onze aanpak ook voor u interessante tips.

Allereerst bergen we de waterpomp op. Deze heeft overuren gedraaid om de vijvers op peil te houden deze zomer. Na de overvloedige regen in oktober is die niet meer nodig.

De bloemenweiden zijn voor de tweede keer dit jaar gemaaid en die hebben we extra goed afgeharkt om de bodem te verarmen. Dat laatste valt niet mee omdat de bodem gratis stikstof krijgt uit de lucht. Maar we doen ons best, want de plantjes die hier staan houden van schrale grond.

Het riet wordt afgemaaid en afgevoerd zodat we weer open vijvers hebben. De eenden werden ook weer zichtbaar! Dat is altijd een leuk gezicht.

De bladeren vallen van de bomen en mogen tussen de bomen op de grond blijven liggen. Zij zorgen voor bescherming van voorjaarsbolletjes en insecten. Op de kale grond mogen de bladeren wel blijven liggen. Stikstof is hier een kleiner probleem: de bomen en planten die hier groeien houden van meer stikstof dan de beplanting op de bloemenweiden.

De gemeente heeft ondertussen het fietspad opgeknapt. Het ziet er weer mooi uit en je kunt er lekker overheen scheuren… wat niet mag natuurlijk!

De vogelkastjes zijn nagekeken en er zaten 9 nestjes in, evenveel als vorig jaar. Wat we nog moeten doen is de bomen en struiken snoeien. En het hekwerk moet worden nagekeken en gerepareerd waar nodig.

Als dit alles is gedaan krijgen we een open zicht op het Heempad. Op dit moment is het beeld op het Heempad heel anders als in de zomer.

Natuurlijk proberen we ook de jeugd deel te laten uitmaken van al dit moois. De eerste schoolklassen zijn geweest. De kleintjes lopen een rondje, rapen wat blaadjes op terwijl de meester er wat over vertelt. De grotere kinderen krijgen al wat opdrachten mee. Wat hartstikke leuk is, natuurlijk.

We gaan langzaam richting de winter. Na een paar flinke nachtvorsten en een hele berg sneeuw ziet het Heempad er heel betoverend uit. Misschien zie ik u binnenkort op het Heempad, tot gauw!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl