Het oranjetipje

Begin april kunt u deze kleine vlinder al zien vliegen. Maar let op, het mannetje en het vrouwtje zijn niet precies hetzelfde! Het mannetje is wit met een oranje vlek aan het uiteinde van zijn vleugels. Het vrouwtje is wit en lijkt op een groot koolwitje alleen zijn lijfje is donkerder.

Ik wil u iets vertellen over de levenscyclus van het Oranjetipje en de bijzondere manier van
overleven.

Eind maart, begin april komen de jonge vlinders uit hun pop en hun enige taak is voortplanten.
Wanneer het vrouwtje is bevrucht gaat zij op zoek naar haar waardplant. Een waardplant is een plant waar vlinders hun eieren op afzetten. Sommige soorten vlinders zijn zeer kieskeurig.

Het oranjetipje heeft 2 soorten waardplanten. Look zonder look, deze vindt u in de bosrand en de pinksterbloem deze staat in het gras. Elke bloem krijgt een eitje. Een tweede eitje erbij leggen kan niet want deze wordt opgegeten door de eerste rups die uit het eerste ei komt. De vrouwtjes vlinders inspecteren dus elke bloem. De bloemen moeten ook dicht bij struiken of bosschages staan. Er vallen dus heel wat bloemen af.

Als het gelukt is komt het eitje uit en eet de rups zich een weg naar
het vruchtbeginsel en eet daar van de zaden. Na vier keer vervellen is de rups volgroeid
laat zich op de grond vallen en kruipt naar de bosschages en verpopt zich en blijft daar tot de volgende lente. De rups moet naar de bosschage toe, in het gras worden ze vertrapt of
opgegeten.

Ben