Nectar diefstal
16 / jun / 2018
Ik kijk het avondnieuws. Op veel bouwplaatsen wordt ingebroken en materiaal meegenomen. Jammer dat mensen niet van andermans spullen af kunnen blijven, denk ik dan. Geef mij het dierenrijk maar, daar heb je geen economische motieven voor diefstal.
‘Hoezo diefstal in het dierenrijk?’
Ik hoor het u denken. Maar het bestaat wel degelijk. Ik zal wat voorbeelden noemen.
Bekijk eens een smeerwortel, monnikskap, tuinboon, Oost-Indische kers of vlasbekje van dichtbij. In het buisje van de bloem zit soms een gaatje. Dat is veroorzaakt door een kort getongde hommel, zoals de aardhommel en veldhommel. Zij bezitten sterke kaken die ze gebruiken om hun nesten te bouwen en bij het kneden van stuifmeel. Omdat hun tong te kort is of de ingang van de bloem te lang, gebruiken zij hun stevige kaken om in te breken in de bloem en de nectar zo af te tappen. Is het gaatje eenmaal gemaakt, dan maken andere insecten hiervan dankbaar gebruik. Ook de honingbijen kunnen nu makkelijk nectar verzamelen.
De bestuiving van de bloem gaat hierdoor helaas niet door. En er is geen dierenpolitie die deze diefstal probeert te voorkomen. Je zou denken dat dit nadelig is voor de plant. Maar die past zich aan en bedenkt andere manieren om zichzelf toch voort te planten, bijvoorbeeld via wortelstokken. De natuur regelt dat dus zichzelf.
Helaas gaat dit niet op bij de bouwplaats, materieel vervangt zichzelf helaas nog niet.
Groeten van Ben
Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl