Spinnen

Bij spinnen denk je al snel aan die enge kruipbeestjes met hun webben die altijd in de weg hangen. Spinnen zijn geen insecten maar behoren tot de familie van de spinachtigen. Of zoals ze zo mooi in het Latijns genoemd worden; Arachnoïdea.

Het verschil tussen insecten en deze Arachnoïdea zit hem o.a. in de poten. Spinnen hebben er acht en insecten hebben zes pootjes. Spinnen bestaan uit twee helften namelijk het kopborststuk en het achterlijf. Insecten bestaan uit drie helften; de kop, het borststuk en het achterlijf. Dit zijn de verschillen tussen beiden die het makkelijkst te zien zijn.

Ik wilde het eigenlijk hebben over hun super wapen. Dat is namelijk zijde!
Zij gebruiken het de zijde als bouwmateriaal, veiligheidslijn, val, lijm en als parachute. Iedereen kent het spinnenweb, in de vorm van een wiel met spaken. Dit herkenbare web is van een kruisspin, de spin die bij iedereen in de tuin te vinden is.
Er zijn nog meer soorten webben en deze komen in grote getalen voor. Op een hectare grond kun je in de herfst zo’n 5,5 miljoen webben vinden.

Van al die webben vind ik de hangmat web de interessantst. Deze hangmat wordt gemaakt door de baldakijnspin. Tussen twee stengels maakt de spin een hangmat.
Deze is goed te zien. Maar het verraderlijke zit ‘m in een paar zo goed als onzichtbare struikeldraden, die er boven hangen. Een nietsvermoedende insect vliegt er tegenaan en valt dan in de hangmat. Daar weet de baldakijnspin dan wel raad mee.

Geschreven door Ben