Spinnen

27 / okt / 2018

Bij spinnen denk je al snel aan die enge kruipbeestjes, met webben die altijd in de weg hangen. Spinnen zijn eigenlijk geen insecten, maar behoren tot de familie van de spinachtigen. Of zoals ze zo mooi in het Latijn genoemd worden: Arachnoïdea.

Het verschil tussen insecten en Arachnoïdea zit hem o.a. in de poten. Spinnen hebben er acht en insecten hebben zes pootjes. Spinnen bestaan uit twee helften namelijk het kopborststuk en het achterlijf. Insecten bestaan uit drie helften: de kop, het borststuk en het achterlijf. Dit zijn de verschillen tussen beiden die het makkelijkst te zien zijn.

Ik wilde het eigenlijk hebben over hun superwapen. Dat is namelijk zijde!
Spinnen gebruiken de zijde als bouwmateriaal, veiligheidslijn, val, lijm en als parachute. Iedereen kent het spinnenweb in de vorm van een wiel met spaken. Dit herkenbare web is van een kruisspin, de spin die bij iedereen in de tuin te vinden is. Maar er zijn nog meer soorten webben en ook deze komen in groten getale voor. Op een hectare grond kun je in de herfst zo’n 5,5 miljoen webben vinden.
Van al die webben vind ik de hangmat web de interessantste. Deze hangmat wordt gemaakt door de baldakijnspin. Tussen twee stengels maakt de spin een hangmat. Deze is goed te zien. Maar het verraderlijke zit ’m in een paar zo goed als onzichtbare struikeldraden, die erboven hangen. Een nietsvermoedend insect vliegt ertegenaan en valt dan in de hangmat. Daar weet de baldakijnspin dan wel raad mee.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl