Verre reizen

Ik ben terug van vakantie. Een reisje naar Canada, ongeveer 6500 kilometer vliegen. In Canada zag ik een beestje dat bijna net zo’n verre reis heeft gemaakt. Een reis van Canada naar Mexico, ongeveer 4500 kilometer. Dat beestje is de Monarchvlinder. Herkenbaar aan een spanwijdte van 10 cm.

De Monarchvlinder is een prachtig oranje gekleurde vlinder. De felle kleuren laten zien dat hij giftig is. Dat komt doordat hij als rups van de giftige zijdeplant eet. Zelf heeft hij er geen last van. Maar de vogels en andere lekkerbekken weten dat felgekleurde dieren giftig zijn en ze laten ze dan ook met rust. Handig voor de vlinder op een verre reis!

Hoe maakt de Monarchvlinder zo’n verre reis vol gevaren? Aan het einde van herfst beginnen zij aan de reis. Als je goed kijkt zie je een verschil met andere vlinders, deze fladderen de hele tijd. De Monarchvlinder fladdert even en maakt dan een glijvlucht om energie uit te sparen. Maar 4500 km voor een vlinder is wel erg veel. Dus zet de Monarchvlinder eitjes af op Zijdeplanten onderweg. De nieuwe generatie Monarchvlinders vervolgen de reis. Dit doen zij 4 keer voor ze op hun bestemming aankomen in Mexico. In Mexico zijn 5 kolonies van Monarchvlinders bekend. Met miljoenen hangen zij aan één boom om te overwinteren.

Verbazingwekkend is dat een zomer Monarchvlinder tussen de 2 en 6 weken leeft en een winter Monarchvlinder wel 8 maanden. In de lente begint zij aan de reis terug. Ook dat gebeurt weer door meerdere generaties.

Als ik zo’n verre reis maak neem ik wel een vliegtuig. Wel zo makkelijk en veel sneller. Eén nadeel is er wel, ik moet ook weer sneller aan het werk!

Geschreven door Ben, medewerker Willemstein Hoveniers.