Verre reizen

25 / nov / 2019

Ik ben net terug van vakantie. Een reisje naar Canada, ongeveer 6.500 kilometer vliegen. In Canada zag ik een beestje dat bijna net zo’n verre reis heeft gemaakt: van Canada naar Mexico, ongeveer 4.500 kilometer: de monarchvlinder. Herkenbaar aan een spanwijdte van 10 cm.

De monarchvlinder is een prachtige oranje vlinder. De felle kleuren laten zien dat hij giftig is. Dat komt doordat hij als rups van de giftige zijdeplant eet. Zelf heeft hij daar geen last van, maar vogels en andere lekkerbekken wel. Gelukkig weten ze dat felgekleurde dieren giftig zijn en ze laten ze dan ook met rust. Handig voor de vlinder op een verre reis!

Hoe maken monarchvlinders zo’n verre reis vol gevaren? Aan het einde van herfst beginnen zij aan de reis. Als je goed kijkt, zie je een verschil met andere vlinders: deze fladderen de hele tijd. De monarchvlinder fladdert even en maakt dan een glijvlucht om energie uit te sparen. Maar 4.500 kilometer is voor een vlinder wel erg veel. Dus zet de monarchvlinder eitjes af op zijdeplanten onderweg. De nieuwe generatie monarchvlinders vervolgt de reis. Dit gebeurt vier keer voor de vlinders op hun bestemming aankomen: Mexico. In Mexico zijn vijf kolonies van monarchvlinders bekend. Met miljoenen hangen zij aan één boom om te overwinteren.

Verbazingwekkend is dat een zomer-monarchvlinder tussen de twee en zes weken leeft, terwijl een winter-monarchvlinder wel acht maanden overleeft. In de lente beginne zij aan de reis terug. Ook dat gebeurt weer door meerdere generaties.

Als ik zo’n verre reis maak, neem ik een vliegtuig. Wel zo makkelijk en veel sneller. Eén nadeel is er wel, ik moet ook weer sneller aan het werk!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl