Vogels voeren

28 / apr / 2018

Vogels voeren in de winterperiode is leuk om te doen en heeft zeker wel nut. Het is dan vooral belangrijk om vogels energierijk voer aan te bieden. Door het koude weer gebruiken ze veel energie om hun lichaamstemperatuur hoog te houden. In een hele koude nacht kan een vogel 10% van zijn lichaamsgewicht afvallen. Na drie nachten zonder vet voer, gaat het snel berg afwaarts met de vogel.

Zomer- en wintervoer
Maar u kunt (tuin)vogels het hele jaar voer aanbieden. Het is wel belangrijk om daarbij te letten op het verschil tussen winter- en zomervoer. Uit een onderzoek is gebleken dat de volwassen vogels in de overgangstijd van winter naar lente, vet voer in kleine hoeveelheden nodig hebben. Als er te veel vet voer neergelegd wordt, gaan de vogels ook hun jonkies hiermee voeren. En juist voor de jonge vogels is dit vette voer slecht voor hun ontwikkeling. Ze worden te dik en bepaalde veren kunnen niet goed uitgroeien.
Het beste is daarom om in de overgangsperiode zomerstrooivoer te geven.

Levende insecten
Gedroogde insecten zijn ook niet goed voor jonge vogels. Hierin zitten te weinig nuttige stoffen en de vogels kunnen erdoor ondervoed raken. Levende insecten bevatten meer voedingsstoffen, deze zijn heel geschikt voor zowel volwassen als jonge vogels. Maar met een beetje geluk vinden ze deze insecten zelf weer in het voorjaar.

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl