Vogels voeren

Vogels voeren

Vogels voeren in de winterperiode is leuk om te doen en heeft zeker wel nut. Het is vooral dan belangrijk om vogels energierijk voer aan te bieden. Door het koude weer gebruiken ze veel energie om hun lichaamstemperatuur hoog te houden. In een hele koude nacht kan een vogel 10% van zijn lichaamsgewicht afvallen. Na 3 nachten zonder vet voer gaat het snel berg afwaarts met de vogel.

Zomer- en wintervoer.

U kunt (tuin)vogels het hele jaar voer aan bieden, maar let hierbij wel op het verschil tussen winter- en zomer voer. Uit een onderzoek is gebleken dat in de overgangstijd van winter naar lente, de volwassen vogels vet voer in kleine hoeveelheden nodig hebben. Als er te veel vet voer neergelegd wordt gaan de vogels ook hun jonkies hiermee voeren. En juist voor de jonge vogels is dit vette voer slecht voor hun ontwikkeling. De jonge vogels worden te dik en bepaalde veren kunnen niet goed uitgroeien. Het beste is in de overgangsperiode zomer strooivoer te geven. Gedroogde insecten zijn ook niet goed voor jonge vogels. Hierin zitten te weinig nuttige stoffen en de vogels kunnen ondervoed raken hierdoor.

Levende insecten.

Levende insecten bevatten meer voedingsstoffen, deze zijn heel geschrikt voor zowel volwassen als jonge vogels. Met een beetje geluk vinden ze deze insecten zelf in het voorjaar.

Geschreven door Sascha

Reageren? communicatie@willemsteinhoveniers.nl