Wantsen

29 / sep / 2019

De meeste mensen zijn nu terug van vakantie. Wat heeft dat te maken met wantsen? Vraagt u zich misschien af… Daar kom ik zo op terug!

Een wants of een kever?
Een wants en een kever lijken veel op elkaar. Alleen is de wants vaak wat platter van vorm. Bij de kever zijn de vleugels onzichtbaar en bij wantsen zijn ze gedeeltelijk zichtbaar. Een wants heeft meestal een driehoekig schildje op zijn rug. Maar het grootste verschil is de mond: een kever heeft een mondje en een wants heeft een zuigsnuit. Wantsen zijn zuigende beestjes, ze steken overal hun snuit in.
In Nederland zijn maar liefst 600 soorten wantsen. Ze leven op het land, op en in water maar ook in huizen. Er zijn verschillende soorten wantsen.

De vegetariër
De groene schildwants zit op planten, steekt zijn snuit in de plant en zuigt de sappen op. Dit kleine diertje lijkt weerloos, maar bij gevaar laat hij een stinkende stof los die blaren kan veroorzaken. Vogels laten hem het liefst met rust.

De vleeseter
De schaatsenrijder is bij sommige mensen ook wel bekend als een vleesetende wants. Deze wants heeft zes poten. Vier grote poten met haren zodat ze over het water kunnen schaatsen. En met de twee kleine pootjes grijpt ze haar prooi en zuigt deze leeg. Er zijn ook roofwantsen op het land. Die worden zelfs ingezet voor gewasbescherming. Zeer belangrijke insecten dus.

De vampier
Dit zijn bedwantsen, zij komen in de nacht tevoorschijn en met hun zuigsnuit drinken zij bloed van mens en dier. Overdag verstoppen zij zich in kieren en gaten, waar je ze nooit kunt vinden. In Nederland brengen de bedwantsen waarschijnlijk geen ziektes over, wel stress. En nu kom ik terug op de connectie tussen wantsen en vakantie: je kunt bedwantsen meenemen vanuit je hotelkamer, in je koffer, naar je eigen schone huis.

Ik hoop dat jullie een fijne vakantie hebben gehad! Ik ga binnenkort!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl