Wantsen

De meeste mensen zijn nu terug van vakantie. wat heeft dat te maken met wantsen? Daar kom ik zo op terug!

Een want of een kever?
Een wants en een kever lijken veel op elkaar. Alleen de wants is vaak wat platter van vorm. Bij de kever zijn de vleugels onzichtbaar en bij wantsen zijn ze gedeeltelijk zichtbaar. Een wants heeft meestal een driehoekig schildje op zijn rug. Het grootste verschil is hun mond; een kever heeft een mondje en een wants heeft een zuigsnuit. Wantsen zijn zuigende beestjes en steken overal hun snuit in.

Er zijn verschillende soorten wantsen.

De vegetariër
De groene schildwants zit op planten en steekt zijn snuit in de plant en zuigt de sappen op. Dit kleine diertje lijkt weerloos maar bij gevaar laat hij een stinkende stof los die blaren kunnen veroorzaken. Vogels laten hem het liefst met rust. In Nederland zijn maar liefst 600 soorten wantsen. Ze leven op het land, op en in water maar ook in huizen.

De vleeseter
De schaatsenrijder is bij sommige mensen ook wel bekend is een vleesetende wants. Deze wants heeft 6 poten. Vier grote poten met haren zodat ze over het water kunnen schaatsen. En met de 2 kleine pootjes grijpt ze haar prooi en zuigt deze leeg. Er zijn ook roofwantsen op het land. Deze worden zelfs ingezet voor gewasbescherming. Zeer belangrijke insecten dus.

De vampier
Dit zijn bed wantsen, zij komen in de nacht tevoorschijn en met hun zuigsnuit drinken zij bloed van mens en dier. Overdag verstoppen zij zich in kieren en gaten waar je ze niet kunt vinden.
In Nederland brengen zij waarschijnlijk geen ziektes over, wel stress. Maar wat hebben bed wantsen met vakantie te maken? Je kunt ze meenemen vanuit de hotelkamer, in je koffer, naar je eigen schone huis.

Ik hoop dat jullie een fijne vakantie hebben gehad! Ik ga binnenkort!

Geschreven door Ben