Wespen

01 / okt / 2018

Het wordt volgens de media een goed druivenjaar. Ik heb een druivenstruik in mijn tuin staan en inderdaad: de druiven beginnen al vroeg te kleuren. Ik kan er bijna niet van afblijven, toch eentje… nou twee proeven. Ze zijn al aardig zoet, nog twee weken wachten en ze zijn voor mij. Dat dacht ik. Er waren meer kapers op de kust!
Wespen! In twee dagen tijd hebben wespen al mijn druiven opgegeten. Hoe komt het toch dat deze nuttige beestjes veranderen in lastpakken? En dat zij het juist voorzien hebben op mijn druivenoogst? Dat ga ik je vertellen.

Tot augustus gaat alles goed: de wespen vangen insecten die ze aan hun larven voeren. Zelf eten ze nectar en ze bestuiven meteen de bloemen. Ze zijn eigenlijk bijzonder nuttig. Tot in augustus, dan worden de nieuwe koninginnen geboren. Deze verlaten het nest en worden hoog in de lucht bevrucht. Zij overwinteren en beginnen dan met de opbouw van een nieuw wespenvolk.

Nadat de nieuwe koninginnen het nest hebben verlaten begint de ellende. De oorspronkelijke koningin wordt oud en produceert minder koninginnenferomoon. Dat is een stofje waarmee ze de werksters stevig onder controle houdt. De werksters gaan vanaf nu steeds meer hun eigen gang. Ook legt de koningin minder eitjes, zodat de werksters minder hoeven te jagen op andere insecten. Kortom de werksters nemen het ervan nu er geen controle meer is! Ze willen alleen nog maar zoetigheid en dat zit in bier, limonade… en dus ook druiven helaas.
Ik denk dat ik maar een pondje druiven bij de groenteboer ga kopen!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl