Zijn motten nachtvlinders of nachtmerries?

02 / jun / 2019

Er zijn diverse struiken en bomen die kaalgevreten worden door rupsen. Dit gebeurt door de rupsen van de stippelmot, ook wel spinselmot genaamd. Het is een wit nachtvlindertje met zwarte stippen. De struik zit dan vol met spinsel waar de vraatzuchtige rups in zit.

De mot is 1 cm groot, met een spanwijdte van 2,4 cm. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief. In de nacht is er geen zon en zij warmen zich op door met hun vleugels te trillen. Het vrouwtje lokt de mannetjes met feromonen (geurstoffen) want in de nacht zie je niet zoveel.

Hoe ziet de cyclus van de stippel (spinsel) mot er eigenlijk uit? Eind juli en begin augustus leggen de motten 50 eitjes in een eipakket met gekleurd slijm, dat op schors lijkt. Stippelmotten gaan altijd terug naar hun eigen boom of struik. Dit heeft te maken met de geur van de boom. Dus de buurman de schuld geven dat de motten uit zijn tuin komen, gaat hier niet op!

In mei komen de rupsen uit de eitjes. En ze zijn bijzonder vraatzuchtig. Als ze bezig zijn, verandert je struik of boom in een wit web waar geen blad meer onder zit. In juni verpoppen ze zich en verbergen ze zich in de spinselnesten op de kale takjes. Eind juli begin augustus komen de vlinders uit en begint de cyclus opnieuw. De struik komt gelukkig weer vol in blad, alsof er niets is gebeurd.

Er zijn verschillende soorten spinselmotten waaronder de kardinaalsspinselmot, appel-, peer- en wilgenspinselmot. De rupsen van deze laatste mot pakken het weer even anders aan: zij eten geen blad maar hout. Deze rups kan wel 15 cm groot worden.

Sommige mensen houden van bestrijden. De struik moet er altijd mooi uit zien, vinden zij. Dat is de aard van het beestje (mensje) denk ik. Maar ik heb een paar tips om in uw eigen levende tuin niet met chemische middelen in de weer te hoeven gaan:

  • Zorg voor een bijenhotel. Sluipwespen maken hier ook gebruik van en zij leggen hun eitjes in de rupsen.
  • Zorg voor een vogelhuisje, jonge vogeltjes eten veel rupsen.
  • Spinsel waar de rups in zit wegknippen, zou ik niet doen. Daar krijg je een nachtmerrie van! Laat de sluipwespen en vogeltjes dat maar doen, zij zijn er beter in!

Groeten van Ben

Vragen? U kunt reageren via communicatie@willemsteinhoveniers.nl