Zijn motten nachtvlinders of nachtmerries?

Er zijn diverse struiken en bomen die kaalgevreten worden door rupsen. De rupsen zijn van de stippelmot ook wel spinselmot genaamd. Een wit nachtvlindertje met zwarte stippen. De struik zit vol met spinsel waar de vraatzuchtige rups in zit.

De mot is 1 cm groot met een spanwijdte van 2,4 cm. Ze zijn voornamelijk ’s nachts actief. In de nacht is er geen zon en zij warmen zich op door met hun vleugels te trillen. Het vrouwtje lokt de mannetjes met feromonen (geurstoffen) want in de nacht zie je niet zo veel.

Hoe ziet de cyclus van de stippel (spinsel) mot er eigenlijk uit? Eind juli en begin augustus leggen de motten 50 eitjes in een eipakket met gekleurd slijm dat op schors lijkt. Ze gaan altijd terug naar hun eigen boom of struik. Dit heeft te maken met de geur van de boom. Dus de buurman de schuld geven dat de motten uit zijn tuin komen gaat hier niet op!

In mei komen de rupsen uit de eitjes en ze zijn bijzonder vraatzuchtig. Als ze bezig zijn verandert je struik of boom in een wit web waar geen blad meer aan zit. In juni verpoppen ze zich en verbergen ze zich in spinselnesten op de kale takjes. Eind juli begin augustus komen de vlinders uit en begint de cyclus opnieuw. De struik komt weer vol in blad, alsof er niets is gebeurd.

Er zijn verschillende soorten spinselmotten waaronder de Kardinaalsspinselmot, appel-, peer- en wilgenspinselmot. De rupsen van deze laatste mot doen het weer even anders. Zij eten geen blad maar hout en doet er een of meerder jaren over. Deze rups kan wel 15 cm worden.

Sommige mensen houden van bestrijden. De struik moet er altijd mooi uit zien vinden zij. Het zit in het aard van het beestje (mensje) denk ik. Ik heb een paar tips om niet met chemische middelen in de weer te hoeven gaan:
– Zorg voor een bijenhotel sluipwespen maken hier ook gebruik van en zij leggen hun eitjes in de rupsen.
– Zorg voor een vogelhuisje, jonge vogeltjes eten veel rupsen.
– Spinsel waar de rups in zit wegknippen zou ik niet doen. Daar krijg je een nachtmerrie van! Laat de sluipwespen en vogeltjes dat maar doen, zij zijn er beter in!

Geschreven door Ben